logo print  logo ocmw print

Draaiboeken voor organiseren van leuk en veilig jeugdaanbod deze zomer

zaterdag 23 mei 2020
Overheden, jeugdbewegingen en gezondheidsdeskundigen zijn de afgelopen tijd druk bezig geweest met draaiboeken voor het organiseren van jeugdactiviteiten deze zomer: jeugdkampen, speelpleinwerking, grabbelpasactiviteiten,... Onze jeugdverenigingen kunnen ze hier vinden en er mee aan de slag gaan.

Het federaal overlegcomité (waarbij de verschillende overheden met mekaar overleggen) heeft gisteren knopen doorgehakt over de organisatie van jeugdactiviteiten deze zomer. In overleg met de jeugdbewegingen en de middenveldorganisaties van de jeugdsector zijn er draaiboeken opgesteld om de jeugdverenigingen handleidingen aan te reiken om activiteiten en kampen te organiseren voor de jeugd onder de nodige veiligheidsmaatregelen. Dat het anders gaat zijn dan andere jaren, dat is al langer duidelijk. Maar toch is er nog ruimte voor leute en plezier, weliswaar vanuit onze bubbel... 

Achtergronden en algemene richtlijnen

Hieronder vinden onze Balense jeugdverenigingen links naar de achtergronden en algemene richtlijnen voor het organiseren van een leuk jeugdaanbod deze zomer.

Hieronder vind je meer informatie over de achtergronden bij de beslissing.

Hieronder vind je meer informatie over de algemene richtlijnen voor het organiseren van een jeugdaanbod deze zomer, specifiek voor lokale besturen en organisatoren: organisatie, deelnemers, hygiëne, aard van de activiteit.

Draaiboeken

Hieronder vind je de draaiboeken voor specifieke types van jeugdwerk. Zo'n zomerplan maakt de jeugdwerkregels concreet. Het zomerplan volgen is niet verplicht. Toch raden we aan om het zomerplan zo goed mogelijk te vertalen naar jouw kamp, activiteit of aanbod. Heb je toch nog nood aan advies of hulp? Klop dan zeker aan bij jouw koepelorganisatie of jeugddienst, die de komende weken alles in het werk stelt om je te ondersteunen.

Let op: de meeste linken naar bijlagen in de zomerplannen werken nog niet. De bijlagen komen pas online in de week van 25 mei. De links zullen dus in de loop van die week werken. Bedankt voor het begrip.

Zomerplan jeugdbeweging
Jeugdbewegingskampen zijn de meeste gekende en klassieke vorm van jeugdwerk aanbod in de zomervakantie. Het gaat over de kampen/bivak van Chiro, EJV, FOS Open Scouting, IJD, JNM, Jeugd Rode Kruis, KLJ, KSA, Scouts en Gidsen Vlaanderen.??

Zomerplan dagaanbod en speelpleinen zonder overnachting
De inhoud van dit zomerplan is bedoeld voor alle particuliere en gemeentelijke organisatoren van dagaanbod zonder overnachting met wisselende groepen: speelpleinwerking, tienerwerking en andere dagactiviteiten (bv. Grabbelpas). 

Zomerplan vakantiekampen zonder overnachting
Hieronder vallen activiteiten georganiseerd door jeugdwerkorganisaties, lokale besturen, cultuurorganisaties, sportorganisaties, circusorganisaties, ... of samenwerkingen ertussen, waarbij alle kinderen en jongeren op het eind van de dag/activiteit opnieuw naar huis/andere opvoedingssituatie gaan, daar overnachten en de volgende dag terugkomen. Dit wordt met opzet breed gedefinieerd omdat er heel veel verschillende organisaties activiteiten aanbieden voor kinderen en jongeren. Kinderen en jongeren hebben recht op vrije tijd, en zullen hopelijk ook in deze periode de keuze kunnen maken tussen activiteiten die het meest bij hen passen. 

Zomerplan vakantiekampen met overnachting
We begrijpen onder kampen met overnachtingen alle activiteiten gericht op kinderen en jongeren waarbij samen overnacht wordt op locatie. Hieronder vallen kampen van jeugdwerkorganisaties, maar ook van bv. sportorganisaties, cultuurorganisaties, enz. Hoewel de kampen met overnachting en de jeugdbewegingskampen een vrij gelijkaardig zomerplan krijgen voorgelegd zijn er toch verschillen op te merken m.b.t. organisatie, infrastructuur, soms ook activiteiten waardoor we ze graag in 2 zomerplannen zetten. 

De gemeentelijke crisiscel bekijkt maandagvoormiddag 25 mei wat deze beslissingen betekenen voor onze gemeente. De komende week zullen de gemeentelijke jeugd- en sportdienst ook bekijken hoe ze onder deze voorwaarden het aanbod aan KiXs en Kuren-activiteiten kan organiseren. Meer informatie volgt later. 

Nieuwsoverzicht
Jeugdaanbod deze zomer? We gaan ervoor

Contact

Jeugddienst

Open vandaag: 10u - 17u
adres
Bevrijdingsstraat 12490 Balen
tel.
014/74 40 50
e-mail
kixsenkuren@balen.be
Naar top