logo print  logo ocmw print

Buurtspeeltuintjes terug open vanaf 27 mei en zomerkampen in 'bubbel'

vrijdag 22 mei 2020

Het federale Overlegcomité (waarin de verschillende overheden van ons land vertegenwoordigd zijn) heeft zich vandaag gebogen over jeugdactiviteiten, zoals o.a. zomerkampen en speelpleinwerkingen. Hieronder vind je de grote lijnen.

Zomerkampen, jeugdactiviteiten en speelpleinwerking

  • Er is een handleiding goedgekeurd over de organisatie van jeugdactiviteiten, in overleg met de jeugdbewegingen en gezondheidsdeskundigen.
  • Zomerkampen en speelpleinwerkingen met of zonder overnachting mogen vanaf 1 juli doorgaan onder strikte voorwaarden, in zogenaamde contactbubbels van maximaal 50 personen (deelnemers en begeleiders inbegrepen). Jongeren en begeleiders ouder dan 12 jaar moeten daarbij de veiligheidsafstand zo veel mogelijk blijven respecteren.
  • Buitenlandse jeugdkampen zijn mogelijk tot maximaal 150 kilometer van de Belgische grens, op voorwaarde dat de grenzen terug open zijn.
  • Ook jeugdhuizen,ontmoetingswerkingen en jeugd(informatie)centra kunnen hun activiteiten weer opstarten voor contactbubbels van maximaal 50 jongeren.

Speeltuinen

  • De lokale overheden mogen de buurtspeeltuintjes in open lucht terug openen vanaf 27 mei voor kinderen tot en met 12 jaar. De volwassen begeleiders moeten daarbij de afstandsregels respecteren.
  • Voor grotere speeltuinen in parken gelden dezelfde regels als bij sportactiviteiten: maximaal 20 kinderen tegelijk en volwassenen moeten afstand houden.
  • Dit geldt nog NIET voor recreatiedomeinen (zoals Keiheuvel).

Vlaams onderwijsoverleg wil kleuterscholen heropenen vanaf 2 juni

De Vlaamse overheid en de verschillende sociale partners uit het onderwijs hebben een nieuw advies geformuleerd over de verdere heropening van de scholen. Ze vragen aan de Nationale Veiligheidsraad om het licht op groen te zetten om alle kleuterscholen vanaf 2 juni opnieuw te openen.

In het advies wordt ook voorgesteld dat alle leerlingen van het lager onderwijs opnieuw (deels) naar school te laten gaan. Het spreekt voor zich dat scholen de heropstart enkel kunnen uitbreiden indien dat op een voldoende veilige manier kan.

De gemeentelijke crisiscel bekijkt maandagvoormiddag 25 mei wat deze beslissingen betekenen voor onze gemeente. 

(bron: vrtnws.be)

Nieuwsoverzicht
Buurtspeeltuintjes open 27 mei (c) Pixabay congerdesign

Contact

Infodienst - communicatie

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
(enkel op afspraak)
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 30
e-mail
info@balen.be
Naar top