logo print  logo ocmw print

Code ORANJE: rook- en (kamp)vuurverbod in bos en natuur

woensdag 20 mei 2020
Door de droogte is er een verhoogd gevaar op brand in onze natuurgebieden. Daarom kondigde de gouverneur een rook- en vuurverbod af in onze bos-, heide- en natuurgebieden van onze provincie. Ze roept iedereen om om waakzaam te zijn en bij het minste vermoeden de brandweer te verwittigen via 112.
Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) kondigde verleden week code oranje af voor de provincie Antwerpen. Doordat het erg droog is in onze natuur –en heidegebieden en bossen, is het brandgevaar er erg groot. Code oranje zal wellicht enige tijd van toepassing blijven, omdat er ook de komende periode weinig tot geen neerslag verwacht wordt. Daarom geldt er vanaf vandaag opnieuw een rook –en vuurverbod in deze gebieden. Omdat het ook elders in de provincie droog en brandgevaarlijk is, zijn kampvuren op het volledige grondgebied van de provincie verboden. Van 3 april tot 4 mei was er al een eerste keer zo’n verbod ingesteld in onze provincie.
 
Wat betekent code oranje?
Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) paste de brandwaarschuwingsindex voor het volledige grondgebied van de provincie Antwerpen verleden week donderdag aan naar fase oranje:
ORANJE: Hoog gevaar. Wees voorzichtig! Als er een brand uitbreekt rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. De brandtorens in de Kalmthoutse Heide en op het Groot Schietveld worden elke dag bemand.
 
Een rook- en vuurverbod in natuurgebieden, open vuren overal verboden
Om bos- en natuurbranden te voorkomen, kondigt gouverneur Cathy Berx vandaag een politiebesluit af dat een absoluut rookverbod oplegt in de natuur- en heidegebieden en bossen in de provincie Antwerpen, alsook een verbod om vuur in open lucht te maken. Dat verbod geldt voor het volledige grondgebied in de provincie: het is nergens toegestaan een open vuur/kampvuur te maken.
 
De gouverneur roept al wie tijdens het lange en zonnige weekend buiten komt en gaat genieten en ontspannen in de natuur, op om dat verstandig te doen en op veilige afstand, met maximale aandacht voor de maatregelen die van kracht zijn tegen de verspreiding van het coronavirus. Bovendien roept ze iedereen op om maximaal waakzaam en alert te zijn voor vuur in de natuur. Zorg goed voor jezelf, voor anderen, én ook voor onze bossen en heide –en natuurgebieden.
 
Meer info over de maatregelen op de website van Agentschap Natuur en Bos
Nieuwsoverzicht
Brandgevaar

Contact

Veiligheid

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
(enkel op afspraak)
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 58
e-mail
veiligheid@balen.be
Naar top