logo print  logo ocmw print

Zevende corona-bewonersbrief in Balense brievenbussen

woensdag 13 mei 2020

Het gemeentebestuur bedeelt vandaag en morgen opnieuw een brief om alle Balenaars (maar zeker diegene zonder internet) op de hoogte te houden over het verloop en de aanpak van de coronacrisis in Balen. Je kan hem hieronder lezen.


(brief 7, 12 mei 2020)

Beste inwoner,

Stilaan en heel voorzichtig nemen we de draad van het dagelijkse leven terug op. Deze week gingen we een nieuwe fase in de verdere afbouw van de coronamaatregelen in. En ook al krijgen we weer wat meer bewegingsvrijheid, toch kunnen we niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het blijft om ook nu de gezondheidsregels toe te passen om de verspreiding van het virus te beperken. Om voor onszelf en onze dierbaren te zorgen, zodat we binnenkort ook andere beperkende maatregelen kunnen opheffen.

Mondmaskers zijn één van de drie belangrijke pijlers om ons te helpen bij de versoepeling van de coronamaatregelen, samen met de testen en het contactonderzoek. Het gemeentebestuur bestelde voor elke Balenaar een herbruikbaar mondmasker bij ThinkPink. We hopen deze begin juni te kunnen verdelen.

Heb je zelf herbruikbare stoffen mondmaskers gemaakt volgens de regels van de kunst (zie www.maakjemondmasker.be)? Dan kan je hierin een filter verwerken voor extra veiligheid. De federale overheid heeft twee filters per inwoner voorzien. Het gemeentebestuur heeft ondertussen een eerste lading van deze filters ontvangen. Heb je zo?n zelfgemaakt mondmasker? Dan kan je je filter afhalen aan de Infopunten (gemeentehuis, VC De Kruierie en ocmw-huis), zolang de voorraad strekt. Let wel: deze filter is enkel voor de zelfgemaakte mondmaskers, niet voor de maskers van ThinkPink.

Deze week mochten de handelszaken hun deuren terug openen. Veiligheid is daarbij prioriteit nummer één, zéker ook bij de Balense handelaars. Meer dan 100 van hen vroegen bij het gemeentebestuur gratis vloerstickers en affiches aan, om het contact met en tussen klanten zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Het gemeentebestuur roept alle Balenaars op om de lokale ondernemers meer dan ooit te ondersteunen: koop bij lokale handelaars, doe beroep op een lokaal bedrijf of een lokale vakman. Maar doe het met gezond verstand: winkel alleen (!) en kom later terug als het even te druk is.

Kijk ook op onze gloednieuwe bedrijvengids www.balenwinkelthier.be welke (aangepaste) dienstverlening onze Balense ondernemers aanbieden. Ze kunnen er ook aangeven welke voorzorgsmaatregelen ze nemen tijdens deze coronacrisis. Zo weet je waar je met een gerust hart kan winkelen.

Volgende week gaan we alweer een nieuwe fase in en openen ook onze scholen hun deuren voor een aantal klassen. De schoolteams zijn de laatste tijd druk in de weer geweest om dit veilig te laten verlopen.

Elke stap in het afbouwproces zal enkel slagen als iedereen zijn verantwoordelijkheid opneemt. Bij het heropenen van bedrijven, winkels en scholen is er een zekere sociale controle mogelijk. Bij persoonlijke sociale contacten is dat niet het geval en doet men beroep op ieders gezond verstand om zich aan de regels te houden. Daarom rekenen we op de solidariteit en burgerzin van iedereen.

En in Balen hebben we bewezen dat we dat kunnen. We mogen ons optrekken aan het relatief lage aantal coronabesmettingen in onze gemeente (1,71 besmettingen per 1.000 inwoners, tegenover gemiddeld 3,07 in de provincie Antwerpen). Een dikke proficiat aan iedereen die hieraan meegeholpen heeft.

Ook in onze rusthuizen slagen we erin het virus de baas te kunnen dankzij de volgehouden inspanningen van alle zorgverleners, waar we alleen maar bewondering voor kunnen hebben.

Hou je dus nog aan de maatregelen. Geef het virus geen tweede kans! Alleen zo kunnen we deze zomer ietsje meer contacten met vrienden en familie hebben. En daar kijken we allemaal toch naar uit, nietwaar?

Tot gauw!

Nieuwsoverzicht

Contact

Infodienst - communicatie

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
(enkel op afspraak)
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 30
e-mail
info@balen.be
Naar top