logo print  logo ocmw print

Heb jij een zelfgemaakt mondmasker? Haal dan je filter af

woensdag 13 mei 2020
Je kan een filter komen afhalen aan de balies van gemeentehuis, ocmw, Den Travoo of Kruierie, zolang de voorraad strekt. We hebben voorlopig maar een gedeeltelijke levering ontvangen van de federale overheid. Deze filter is enkel geschikt voor zelfgemaakte mondmaskers, niét voor die van ThinkPink.

UPDATE 14 mei 2020: enkel nog voor +12-jarigen van het gezin (beslissing gouverneur provincie Antwerpen)

(oorspronkelijk bericht 13 mei 2020, aangevuld met +12 jaar)

Je kan filters afhalen voor de +12-jarigen uit je eigen gezin en voor één ander gezin, maar dan moet je wel de juiste gegevens van dat gezin hebben (adres en aantal gezinsleden). 

Lees eerst ook de handleiding over het gebruik en onderhoud van de filters (zie downloads). Zo kan je ook inschatten of deze filters bruikbaar zijn voor jouw zelfgemaakte herbruikbare mondmaskers. 

Filter voor een zelfgemaakt mondmasker

Deze filter is enkel geschikt voor een zelfgemaakt herbruikbaar mondmasker. Vandaar dat we deze filters enkel aanbieden aan diegene die zo'n mondmasker hebben (en dus niet huis-aan-huis bedelen). Zij kunnen een pakje van 2 filters per gezinslid +12 jaar afhalen aan de Infopunten tijdens de openingsuren:

Meer info over het gebruik en onderhoud van de filters vind je op de website van FOD Volksgezondheid. 

NIET voor mondmaskers van ThinkPink die gemeente heeft besteld

Voor alle duidelijkheid: deze filters zijn NIET te gebruiken voor de mondmaskers van ThinkPink, die de gemeente heeft besteld voor elke inwoner. Deze mondmaskers worden geleverd met een speciale aparte filter in. Dus als je zelf geen zelfgemaakt herbruikbaar mondmasker hebt (waar een filter in kan), moet je geen filter komen afhalen. We wachten momenteel nog op de levering van de mondmaskers van ThinkPink. We hopen ze begin juni te kunnen verdelen. 

Deze filter is geen mondmasker

Voor alle duidelijkheid: deze filter is geen mondmasker. Deze filter kan je in een zelfgemaakt mondmasker steken als er een opening voorzien is. De filter biedt extra bescherming. Maar ook zonder filter biedt een zelfgemaakt mondmasker voldoende bescherming, zolang de stof maar van een goede kwaliteit is en je het masker regelmatig wast (zie maakjemondmasker.be). Een koffiefilter of een keukenpapier kan ook als filter dienen. Van het moment dat deze nat of vochtig wordt, moet je deze vervangen. Ook een sjaal is voldoende. 

Eerste gedeeltelijke levering

De federale overheid verdeelt momenteel filters voor de zelfgemaakte mondmaskers. De gemeentes met een hogere besmettingsgraad krijgen daarbij voorrang (Balen heeft een lage besmettingsgraad). We ontvingen zopas een eerste gedeeltelijke levering. Deze levering is nog niet voldoende voor iedereen, maar wij verwachten in de loop van deze maand nog een aanvullende levering.  

Waarom een mondmasker dragen? 

De maskers beschermen niet zozeer jezelf, maar eerder de mensen rondom jou (indien je besmet bent met het coronavirus maar het zelf niet weet). Het houdt dus de kleine vochtdruppels tegen die je uitademt. De bestaande maatregelen (zoals o.a. afstand houden) zijn veel belangrijker. Het dragen van een mondmasker is een aanvulling op deze maatregelen in bepaalde omstandigheden. 

Het dragen van een mondmasker is dus enkel zinvol op plaatsen waar de veilige afstand van 1,5 meter niet mogelijk is, bv. op de werkvloer van bepaalde bedrijven. Maar als jezelf de keuze hebt, vermijd je best om naar drukke plaatsen te gaan. Als het bv. te druk is in een winkel, kan je beter op een ander moment terug komen. Volg dus de aanwijzing van de winkels voor het maximum aantal klanten dat binnen mag en hou ook buiten in de wachtrij voldoende afstand. 

Nieuwsoverzicht
Deltrian filter voor zelfgemaakte mondmaskers

Contact

Infodienst - communicatie

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
(enkel op afspraak)
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 30
e-mail
info@balen.be
Naar top