logo print  logo ocmw print

Verdeling mondmaskers: hopelijk begin juni

vrijdag 08 mei 2020
De gemeente wacht vol ongeduld op de mondmaskers van ThinkPink (organisatie rond borstkanker). De organisatie vroeg begrip omdat het niet eenvoudig was om een betrouwbare leverancier te vinden die in grote aantallen kwalitatieve mondmaskers kan aanleveren. We hopen begin juni te kunnen verdelen.

De gemeente heeft als één van de eerste gemeenten mondmaskers voor al haar burgers besteld bij ThinkPink (een organisatie die borstkankerpatiënten ondersteunt). ThinkPink heeft ons laten weten dat in deze coronatijden het niet eenvoudig is om een betrouwbare leverancier te vinden die in grote aantallen een kwalitatief mondmasker kan aanleveren dat voldoet aan onze wettelijke normen. Vandaar dat er geen levering op korte termijn kan plaatsvinden. Als geen ander weet de organisatie ThinkPink hoe belangrijk het is om over 'betrouwbare mondmasker' te beschikken. We hebben er als gemeente dan ook vertrouwen in dat we een kwalitatief product gaan krijgen. Misschien iets later dan we zelf gehoopt hadden, maar wij rekenen op uw geduld. 

Wij verwachten deze levering begin juni. Een werkgroep is momenteel deze levering aan het voorbereiden zodat we direct kunnen starten met het vullen van de enveloppen met het juiste aantal mondmaskers per huisnummer: voor mannen boven de 12 jaar een large (L), voor vrouwen boven de 12 jaar een medium (M) en voor kinderen onder de 12 jaar een small (S), zoals aangeraden werd door de leverancier. 

De bedeling zal stelselmatig gebeuren gehucht per gehucht door onze eigen technische dienst. We houden op dat moment iedereen op de hoogte via sociale media over het verloop van deze bedeling, zodat iedereen zijn mondmasker(s) direct uit de brievenbus kan halen. 

Verdeling mondmaskers voor medische sector

Tijdens de piek van de coronacrisis (toen er een grote schaarste was aan mondmaskers) heeft de gemeente de Balense zorgverleners uit de medische sector die rechtstreeks in contact konden komen met coronapatiënten (huisartsen, woonzorgcentra, De Schakel,...) regelmatig bevoorraad met een kleine voorraad mondmaskers vanuit kleine leveringen en bestellingen die we zelf plaatsten. Hiermee wilden we tijdens deze coronapiek vooral diegenen die echt in de vuurlinie stonden zoveel mogelijk ondersteunen. De schaarse voorraad liet echter niet toe om alle zorgverleners van mondmaskers te voorzien. Er moest keuzes gemaakt worden: het rechtstreeks contact met corona was daarbij de richtlijn. 

Filters voor zelfgemaakte mondmaskers

UPDATE 13 mei 2020: Haal je filter voor zelfgemaakte mondmaskers af

De federale overheid verdeelt momenteel filters voor de zelfgemaakte mondmaskers. De gemeentes met een hogere besmettingsgraad krijgen daarbij voorrang (Balen heeft een lage besmettingsgraad). We verwachten volgende week (tegen half mei) een gedeeltelijke levering. Als er voldoende filters geleverd zijn, zullen we communiceren over de verdeling hiervan (zie update in de link hierboven). 

Let wel: de zelfgemaakte mondmaskers bieden ook zonder filter voldoende bescherming voor de gemiddelde burger, zolang de stof maar van een goede kwaliteit is en je het masker regelmatig wast. Ook een sjaal is voldoende. Een koffiefilter of een keukenpapier kan ook als filter dienen. Van het moment dat deze nat of vochtig wordt, moet je deze vervangen. 

Deze filters zijn niet voor de mondmaskers van ThinkPink. Daar zit een speciale filterlaag in. 

Stoffen mondmaskers van de federale overheid

De federale overheid heeft ook stoffen mondmaskers besteld. Deze zouden pas ten vroegste in de loop van juni geleverd worden, waarna de bedeling nog moet starten. Van het moment dat we hier mee informatie over hebben, zullen we dat meedelen. 

Onderhoud en herbruikbaarheid van zelfgemaakte mondmaskers

De levensduur van een zelfgemaakt mondmasker wordt bepaald door de kwaliteit van de stof. 

Een zelfgemaakt mondmasker moet je regelmatig wassen. Want zoals eerder gezegd: een mondmasker dient niet om jezelf te beschermen, maar eerder om de mensen in je omgeving te beschermen. Het houdt de vochtdruppels die je uitademt tegen. Zo voorkom je dat je anderen besmet (zeker als je nog niet beseft dat je ziek bent). 

Hoe wassen? Dat kan door de mondmaskers een halfuur te wassen op 60 graden, of te koken in een pot. Dat is voldoende om het virus te doden. Dit doe je best dagelijks. Als de stof van goede kwaliteit is, kan je je mondmasker regelmatig blijven wassen. Je moet dit dus zelf in het oog houden. 

Een stoffen mondmasker kan je de hele dag dragen, zolang het niet nat of vuil wordt. Als je regelmatig op drukke plaatsen moet komen, haal je best verschillende maskers in huis. Zo hoef je niet elke dag het masker te gaan wassen en kan je pas na enkele dagen de was te doen.

Meer info op maakjemondmasker.be.

Beschermt een masker mij tegen het coronavirus?

De maskers beschermen niet zozeer jezelf, maar eerder de mensen rondom jou (indien je besmet bent met het coronavirus maar het zelf niet weet). Het houdt dus de kleine vochtdruppels tegen die je uitademt. De bestaande maatregelen (zoals o.a. afstand houden) zijn veel belangrijker. Het dragen van een mondmasker is een aanvulling op deze maatregelen in bepaalde omstandigheden. 

Het dragen van een mondmasker is dus enkel zinvol op plaatsen waar de veilige afstand van 1,5 meter niet mogelijk is, bv. op de werkvloer van bepaalde bedrijven. Maar als jezelf de keuze hebt, vermijd je best om naar drukke plaatsen te gaan. Als het bv. te druk is in een winkel, kan je beter op een ander moment terug komen. Volg dus de aanwijzing van de winkels voor het maximum aantal klanten dat binnen mag en hou ook buiten in de wachtrij voldoende afstand. 

Nieuwsoverzicht
Think Pink

Contact

Infodienst - communicatie

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
(enkel op afspraak)
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 30
e-mail
info@balen.be
Naar top