logo print logo ocmw print

Contactonderzoekers corona gebruiken slechts één telefoon- en sms-nummer

donderdag 07 mei 2020
De Vlaamse overheid start met telefonisch contactonderzoek, om te vermijden dat het coronavirus zich snel verspreidt onder de mensen. Als je in contact kwam met iemand die ziek is, krijg je mogelijk telefoon (02/214 19 19), sms (8811) of huisbezoek van een contactonderzoeker.

Contactopsporing

'Contactopsporing' is één van de drie belangrijke pijlers om ons te helpen bij de versoepeling van de coronamaatregelen, samen met mondmaskers en testen. Deze week wordt hiermee geproefdraaid, vanaf volgende week wordt de contactopvolging opgeschaald.

Mensen die positief testen krijgen dan telefoon of een huisbezoek (als telefonisch niet kan) met de vraag met wie ze in de afgelopen dagen contact hebben gehad. Of je zal de melding krijgen dat je zelf in contact kwam met een besmette persoon, zonder dat wordt aangegeven wie precies. Het contactonderzoek gebeurt namelijk met het volste respect voor de privacy.


Officiële speurder of fraudeur?

In deze coronatijden zijn fraudeurs heel creatief met hun pogingen tot oplichting. Om echte oproepen te onderscheiden van frauduleuze telefoontjes, kijk je best naar het nummer dat je belt of sms't. De 'coronaspeurders' gebruiken namelijk altijd hetzelfde nummer: 02/214 19 19 (telefoon) of 8811 (sms). Je kan best beide nummer nu al in je telefoon opslaan onder de naam 'corona-opsporing'. Dan herken je het nummer meteen wanneer je gebeld of gesms't zou worden.


Wat te doen na contact met zieke?

Bij zo'n contactonderzoek krijg je meteen het juiste advies, om te vermijden dat je zelf andere mensen uit je omgeving ook ziek maakt. Als je in contact kwam met iemand die ziek is, zijn er twee opties:

 • Je kwam in contact voor langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand:
  • Je gaat 14 dagen in thuisisolatie
  • Je mag enkel naar de supermarkt en de apotheker. Je respecteert hierbij de basisregels (handen wassen, minimum 1,5 meter afstand van andere personen, mondmasker dragen)
 • Je kwam in contact voor minder dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand:
  • Je moet niét in thuisisolatie
  • Je houdt je wél aan de basisregels (handen wassen, minimum 1,5 meter afstand van andere personen, mondmasker dragen)

Als je symptomen krijgt, bel je altijd naar je huisarts.


Meer info

Meer info over het contactonderzoek via deze link, onderstaand filmpje of de folder bij 'downloads' hieronder

Nieuwsoverzicht
Naar top