logo print logo ocmw print

Tennis en Finse piste Bleukens terug open, overige buiteninfrastructuur en sporthallen blijven gesloten

vrijdag 01 mei 2020
De tennisterreinen en Finse looppiste op sportcomplex Bleukens gaan op maandag 4 mei terug open. Respecteer de veiligheidsmaatregelen aub! De overige buiteninfrastructuur (BMX, skatepark, outdoor fitness, omnisportveld, voetbalveldjes en beachvolleybal) en sporthallen blijven voorlopig gesloten.

De sportdienst heeft een mail gestuurd aan de sportclubs en gebruikers van de gemeentelijke sportinfrastructuur. Daarbij kondigen ze alvast aan dat alle gemeentelijke sporthallen minstens tot 8 juni gesloten blijven. Ze geven ook een overzicht wat de Nationale Veiligheidsraad heeft beslist over sporten. 

Mail: Gebruik sportinfrastructuur tijdens coronacrisis - update 30 april 2020

Beste sportclub,

In navolging van de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad van vrijdag 24 april, willen we je informeren over de gevolgen hiervan voor de sportinfrastructuur in Balen waar jij ook gebruiker van bent.

Minstens tot 8 juni zijn er geen binnen-activiteiten toegestaan. Dat wil zeggen dat de gemeentelijke sporthallen minstens tot die datum niet beschikbaar zijn. Ook kleedkamers, douches en cafetaria blijven gesloten. De eerder gereserveerde sportmodules worden kosteloos geannuleerd.

Wat sporten betreft heeft de Nationale Veiligheidsraad verschillende zaken meegedeeld, maar let daarbij op: de meesten zijn nog onder voorbehoud van de evolutie van het coronavirus in ons land. En die cijfers wisselen van dag tot dag en zijn niet constant positief. Dus de voorzorgsmaatregelen zoals afstand houden, blijven uiterst belangrijk. Hoe beter we ons aan de maatregelen houden, hoe sneller we weer terug naar het normale leven kunnen.

De beslissingen rond sporten zoals ze op dit moment gelden zijn:

Vanaf 4 mei

 • Naast wandelen, lopen en fietsen worden ook buitensporten zonder fysiek contact (golf, tennis, vissen, paardrijden,...) toegestaan, mits de nodige afstand (1,5 meter) wordt bewaard. De toegang tot overdekte infrastructuur, zoals douches en cafetaria’s blijft verboden.
 • Voorheen mag je deze buitensporten enkel in gezinsverband en/of met maximum 1 persoon extra (best steeds dezelfde). Vanaf 4 mei is dit toegestaan met maximaal twee personen extra (ook weer best steeds dezelfde), maar steeds met minstens of in gezinsverband, zolang 1,5 meter afstand wordt bewaard.


Vanaf 18 mei

 • Afhankelijk hoe het virus evolueert zou sporten met méér dan twee personen mogelijk (!) toegelaten worden vanaf 18 mei. Maar dit is nog onder voorbehoud. De kans bestaat dus dat deze datum nog wordt uitgesteld. Hou hier dus rekening mee als je binnen je sportclub iets op poten zet.
 • Dus onder voorbehoud zouden trainingen van ploegsporten mogelijk ‘kunnen’ zijn, maar sowieso enkel in de buitenlucht en enkel in clubverband, en ook onder voorwaarden. Welke die voorwaarden zijn, wordt nog bekeken. De verschillende sportfederaties zijn volop zaken aan het voorbereiden, maar die moeten nog goedgekeurd worden door de Nationale Veiligheidsraad. Het houden van afstand zal vermoedelijk een belangrijke richtlijn zijn.

Vanaf ten vroegste 8 juni

 • Ook deze datum is afhankelijk van de evolutie van het virus. Als dit in de goede richting gaat, gaat in deze fase iets meer mogelijk zijn. Er zal bekeken worden wat mogelijk is voor kleinere evenementen en indoor sporten. Maar zoals gezegd: ook deze datum kan opschuiven.

Wat betekent dit concreet voor de Balense sportinfrastructuur? Vanaf 4 mei zal:

 • De buiteninfrastructuur van sportcomplex Bleukens zal gedeeltelijk terug toegankelijk zijn mits het respecteren van de nodige veiligheidsmaatregelen en onder voorwaarden.
 • De Finse looppiste is terug open, maar hou afstand.
 • De tennisterreinen zijn open, maar enkel toegankelijk na reservatie bij de sportdienst en onder voorwaarden van de tennisfederatie (o.a. enkel voor enkelspel, iedere speler speelt met eigen tennisballen met eigen markering, handen wassen voor en direct na het spelen, geen douches of kleedruimtes, geen banken,…).
 • BMX, skatepark, outdoor fitness, omnisportveld, voetbalveldjes en beachvolleybal zijn nog niet open omdat voldoende afstand en hygiëne niet kan gegarandeerd worden.
 • Ook belangrijk: het is niet de bedoeling dat het buitensporten aanleiding geeft tot gezellige onderonsjes, bijeenkomsten of wedstrijden. Dus als je gaat buitensporten op een bepaalde locatie, doe je je sport en vertrek nadien onmiddellijk.

Dit is de stand van zaken op 30 april 2020. De situatie wordt elke dag gemonitord en zo nodig bijgestuurd. Als er nieuws is, houden we je op de hoogte via mail. Je kan de updates ook volgen via www.balen.be/corona.

We kijken er naar uit om jullie zo snel mogelijk gezond en wel te ontmoeten!

Met gezonde groeten,
Sportdienst Balen

Nieuwsoverzicht
Bleukens

Contact

Sportdienst

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
adres
Hoolsterberg 362490 Balen
tel.
014/74 41 51
e-mail
sportdienst@balen.be
Naar top