logo print  logo ocmw print

Zesde corona-bewonersbrief in Balense brievenbussen

woensdag 29 april 2020
Ons bestuur heeft opnieuw een brief laten opmaken om de Balenaars zonder internet ook op de hoogte brengen over de stand van zaken in verband met de coronacrisis. Je kan hem hieronder lezen. Afgelopen zaterdag was er ook al een open brief van onze burgemeester, maar die was enkel digitaal te lezen.

Beste inwoner,

Afgelopen zaterdag hebben we met de gemeentelijke crisiscel een eerste analyse gemaakt van de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad en wat dit voor onze gemeente betekent. We zijn blij met de lichtpuntjes die er zijn om de coronacrisis stap voor stap af te bouwen. Allemaal dankzij jullie ‘kot’-inspanningen, waarvoor onze dank. Maar daarnaast hopen we snel op verduidelijking van enkele zaken.

De keuze om via ThinkPink alvast zelf een herbruikbaar mondmasker voor elke Balenaar te bestellen, blijkt een goede beslissing te zijn. Dat we hiermee tegelijk het borstkankeronderzoek steunen, is mooi meegenomen. In afwachting van de levering bereiden onze diensten de verdeling voor. Meer info volgt binnenkort. Blijkbaar gaat ook de federale overheid een mondmasker voorzien. Op die manier beschikt elke Balenaar al zeker over twee mondmaskers.

Maar met alle mededelingen over de toekomst mogen we niet vergeten dat tot en met 3 mei alle huidige maatregelen nog blijven gelden. Om een heropflakkering van het virus te voorkomen, blijft het nu, maar zeker ook in de afbouwfase, belangrijk dat we minstens deze drie basisregels blijven volgen:

1) wie ziek is, blijft thuis,

2) hou min. 1,5 meter afstand en

3) was regelmatig je handen met water en zeep

Samenkomen met familie en vrienden kan ten vroegste vanaf 18 mei, afhankelijk van de evolutie van het virus. We kijken er allemaal naar uit. Daarom is het nu belangrijk om je strikt aan de voorzorgs-maatregelen te houden. De curve gaat de goede kant op door de inspanningen van ons allemaal. Proficiat aan iedereen die zijn of haar steentje heeft bijgedragen! Maar nu nog even volhouden.

De bedrijven en winkels mogen vanaf 4 en 11 mei of later terug openen, weliswaar ook met de nodige voorzorgsmaatregelen. Dat zal voor heel wat ondernemers een verademing zijn. We zullen als gemeente hen hier zo goed mogelijk in begeleiden. Het is nog niet helemaal duidelijk welke zaken wanneer juist open mogen. Hier moet snel opheldering komen voor onze ondernemers. Restaurants en vooral cafés zullen nog wat langer moeten wachten. Ook hiervoor hopen we dat de hogere overheid snel duidelijkheid schept of voldoende compensaties voorziet.

Half mei zullen de scholen stelselmatig heropenen. Onze Balense scholen zijn zich volop aan het voorbereiden en zullen de ouders tijdig daarover een bericht laten. Kinderen van ouders die in de loop van de maand mei terug moeten gaan werken en geen opvang hebben, mag je intussen ook naar de school brengen. Bel best op voorhand even met de school, zodat ze voldoende opvang kan voorzien.

Alle activiteiten zijn al minstens tot 8 juni afgelast.. Afhankelijk van de evolutie van het coronavirus in ons land, gaat men bekijken wat nadien mogelijk gaat zijn, en dan vermoedelijk in de eerste plaats in openlucht en met de nodige afstand. Ook voor de zomerevenementen is er nu nog geen duidelijkheid. De massa-evenementen zijn al afgelast, maar voor kleinschaligere activiteiten, is het nog afwachten.

Zeer veel mensen zetten zich de komende weken in om de herstart veilig te laten verlopen. We denken daarbij aan onze winkeliers, bedrijfsleiders en hun personeel, aan schooldirecties en leerkrachten,… Als zij slagen in hun opdracht én wij houden ons met z’n allen aan de afstands- en hygiëneregels, dan krijgen de medewerkers in de zorg eindelijk een welverdiende adempauze.

We hebben de afgelopen tijd getoond dat wij het kunnen. Dus hou nog even vol. Dan kunnen we mekaar binnenkort hopelijk weer ontmoeten…  

Nieuwsoverzicht
Naar top