logo print  logo ocmw print

Open brief van burgemeester: "Nu nog even volhouden, zodat we mekaar binnenkort weer mogen ontmoeten"

zaterdag 25 april 2020
Burgemeester Johan Leysen richtte een open brief aan alle inwoners van onze gemeente. De gefaseerde afbouw van deze crisis is een lichtpuntje dankzij onze 'in je kot'-inspanningen. Voor ondernemers en organisatoren van activiteiten moet er nog opheldering komen. Maar maatregelen blijven belangrijk.

Open brief van burgemeester Johan Leysen aan de inwoners van Balen en Olmen

(zie ook bij downloads)

“Nu nog even volhouden,
zodat we mekaar binnenkort weer kunnen ontmoeten”

Beste inwoner,

Samen met de gemeentelijke crisiscel heb ik deze morgen een eerste analyse gemaakt van de recente aankondiging van de Nationale Veiligheidsraad en wat dit voor onze gemeente betekent. We zijn blij met de lichtpuntjes die er zijn om de coronacrisis gefaseerd af te bouwen. Allemaal dankzij jullie ‘kot’-inspanningen, waarvoor mijn dank. Maar daarnaast hopen we dat er snel ook nog enkele zaken verduidelijkt worden.

Bestelling mondmaskers: juiste keuze
De keuze om alvast zelf herbruikbare mondmaskers te bestellen, blijkt een goede beslissing te zijn. We verwachten volgende week een leverdatum van ThinkPink. Intussen bereiden onze diensten de verdeling voor. We zijn verheugd dat de federale overheid ook van plan is om mondmaskers te voorzien voor elke inwoner. Op die manier beschikt elke Balenaar al zeker over twee mondmaskers.

Tot en met 3 mei blijft alles nog bij hetzelfde
Maar met alle mededelingen over de toekomst mogen we niet vergeten dat tot en met 3 mei alle huidige voorzorgsmaatregelen nog blijven gelden. Om een heropflakkering van het virus te voorkomen, blijft het nu — maar zeker ook in de afbouwfase — belangrijk dat we minstens deze drie basisregels blijven volgen:
1) wie ziek is, blijft thuis
2) hou minstens 1,5 meter afstand 
3) was regelmatig je handen met water en zeep

Samenkomen met familie en vrienden? Nog even wachten…
Samenkomen met méér mensen dan je gezin, kan ten vroegste vanaf 18 mei, afhankelijk van de evolutie van de coronacrisis. We kijken er allemaal naar uit. Daarom is het nu belangrijk om je strikt aan de voorzorgsmaatregelen te houden. De curve gaat de goede kant op door de inspanningen van ons allemaal. Proficiat aan iedereen die zijn of haar steentje heeft bijgedragen! Maar nu nog even volhouden.
Voor buitensporten zonder fysiek contact zijn er vanaf 4 mei meer mogelijkheden, mits de nodige afstand en met max. 2 personen (of met je gezin).

Bedrijven en winkels stilaan terug open
De bedrijven en winkels mogen vanaf 4 en 11 mei of later terug openen, weliswaar ook met de nodige voorzorgsmaatregelen. Dat zal voor heel wat ondernemers een verademing zijn. We zullen als gemeente
hen hier zo goed mogelijk in begeleiden. Het is nog niet helemaal duidelijk welke zaken wanneer juist open mogen. Hier moet snel opheldering komen voor onze ondernemers. Restaurants en vooral cafés zullen nog wat langer moeten wachten. Ook hiervoor hopen we dat de hogere overheid snel duidelijkheid schept of voldoende compensaties voorziet.

Scholen heropenen
Half mei zullen de scholen stelselmatig heropenen. Onze Balense scholen zijn zich volop aan het voorbereiden en zullen de ouders tijdig daarover een bericht laten. Kinderen van ouders die in de loop van de maand mei terug moeten gaan werken en geen opvang hebben, mag je intussen ook naar de school brengen. Bel best op voorhand even met de school, zodat ze voldoende opvang kan voorzien.

Activiteiten: al minstens tot 8 juni afgelast
Alle activiteiten zijn al minstens tot 8 juni afgelast. Afhankelijk van de evolutie van het coronavirus in ons land, gaat men bekijken wat nadien mogelijk gaat zijn, en dan vermoedelijk in de eerste plaats in openlucht en met de nodige afstand. Ook voor de zomerevenementen is er nu nog geen duidelijkheid. De massa-evenementen zijn al afgelast, maar voor kleinschaligere activiteiten, is het nog afwachten.

Volhouden nu
Het mag duidelijk zijn dat we de inspanningen nog even zullen moeten volhouden zoals de meesten dat de afgelopen tijd zo goed hebben gedaan. En dan kunnen we mekaar binnenkort hopelijk weer ontmoeten.

Tot gauw,

Johan Leysen, je burgemeester

Hier een overzicht in grote lijnen van de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad van 24 april 2020

Nieuwsoverzicht
Naar top