logo print  logo ocmw print

Nationale Veiligheidsraad schetst verloop van afbouw coronacrisis

vrijdag 24 april 2020
De Nationale Veiligheidsraad heeft op vrijdag 24 april de gefaseerde afbouw van de coronamaatregelen geschetst. Deze zal verlopen over drie fasen. Tot en met 3 mei blijven alvast de huidige maatregelen gelden. Daarna worden deze mondjesmaat versoepeld. Mondmaskers spelen daarbij een belangrijke rol.

De gemeentelijke crisiscel komt op zaterdagmorgen samen voor een eerste analyse van deze maatregelen en een vertaling naar het lokale niveau. Maandagavond  27 april krijgen de burgemeesters nog extra toelichting door de gouverneur. Vanaf volgende week starten we onze gemeentelijke communicatie om de inwoners en ondernemers van onze gemeente hierover verder in te lichten. 

Mondmaskers cruciaal

Het gebruik van mondmaskers wordt zoveel mogelijk aangeraden in de openbare ruimte. Alternatieven, zoals een sjaal, die mond en neus kunnen bedekken, worden ook toegelaten.

De hogere overheid streeft ernaar om iedereen minstens één masker te geven, plus twee filters per persoon om in een stoffen masker te stoppen. Chirurgische maskers en FFP2-maskers blijven voorbehouden voor medisch personeel.

Gefaseerde versoepeling

Daarnaast is er een timing opgesteld om het openbare leven en de economie veilig te laten opstarten. De huidige maatregelen blijven gelden tot en met zondag 3 mei. Een overzicht:

Fase 1A: vanaf 4 mei
Bedrijven uit niet-essentiële sectoren (business-to-business) mogen vanaf maandag 4 mei opstarten, weliswaar onder strikte voorwaarden(o.a. geen rechtstreekse contacten zijn met klanten, mondmaskers op de werkvloer, 1,5 meter afstand, telewerk blijft de norm).
Mondmaskers worden vanaf deze dag ook verplicht op het openbaar vervoer voor iedereen boven de 12 jaar, omdat je op trein, tram en bus moeilijk afstand kunt houden. Vermijd zoveel mogelijk de piekuren. Gebruik zoveel mogelijk eigen vervoer.  
Stoffenwinkels mogen openen met de nodige veiligheidsregels, omdat ze belangrijk zijn om zelf mondmaskers te kunnen maken. 
• De toegang tot algemene en gespecialiseerde zorg wordt geleidelijk aan uitgebreid.
• Mensen moeten nog altijd zoveel mogelijk thuis blijven, alleen essentiële verplaatsingen blijven toegestaan. Het samenscholingsverbod blijft van kracht.
• Sporten: naast wandelen, lopen en fietsen worden buitensporten zonder fysiek contact (golf, tennis, vissen, paardrijden,...) toegestaan met maximaal twee personen of in gezinsverband, zolang 1,5 meter afstand wordt bewaard. De toegang tot overdekte infrastructuur, zoals douches en cafetaria’s blijft verboden.


Fase 1B: vanaf maandag 11 mei
Alle winkels (klein of groot, ongeacht de sector) mogen weer open, maar ook met de nodige voorzorgen, om de drukte in de winkels te beperken. Die maatregelen zullen de komende week worden uitgewerkt in overleg met de sectoren.
Contactberoepen zoals kappers, mogen nog niet openen
• Er zal dan ook duidelijkheid worden gegeven over de toekomst van sportwedstrijden
• Er  komt in deze fase ook een opvolgingssysteem om de contacten van (nieuwe) besmette patiënten op te sporen en deze op te volgen. 

Fase 2: vanaf 18 mei
Lagere en middelbare scholen mogen op vrijdag 15 mei optioneel een 'proefdag' organiseren. De echte heropstart begint gedeeltelijk op maandag 18 mei, onder strikte voorwaarden: telkens voor drie leerjaren en in kleinere groepen, met maximaal 10 leerlingen per klas. Met name  de zesdejaars en de eerste twee studiejaren, en de praktijkgerichte opleidingen. Een mondmasker wordt de hele schooldag verplicht voor leerlingen ouder dan 12 jaar én leerkrachten. Er moet water en zeep ter beschikking staan van de leerlingen en er moet op toegezien worden dat de leerlingen hun handen wassen. Thuiswerk wordt gecombineerd met klassikale lessen.
Kleuterscholen blijven zeker gesloten tot eind mei. 
• In plaats van de bestaande noodopvang vangen scholen de kinderen op van alle werkende ouders

• Er wordt bekeken of onder welke voorwaarden de zogenoemde contactberoepen, zoals kappers, weer aan de slag kunnen gaan.

• Er wordt ook gekeken of en hoe musea de deuren weer kunnen openen in deze fase.

• De mogelijkheid voor privé-bijeenkomsten wordt bestudeerd, net als een groter gezelschap bij huwelijken en begrafenissen, alsook het gebruik van tweede verblijven en daguitstappen in België. Er wordt ook gekeken of buitenactiviteiten kunnen worden uitgebreid naar meer dan twee personen. Alles zal hierbij afhangen van de evolutie van het virus in ons land.


Fase 3: ten vroegste vanaf 8 juni
Wanneer de derde fase zal ingaan, ligt nog niet vast. Het zal ten vroegste vanaf 8 juni zijn. Wat er in deze fase zal gebeuren, zal afhankelijk zijn van de evolutie van de corona-epidemie in ons land:

• In deze derde fase wordt gekeken naar de voorwaarden om restaurants, cafés, pretparken, bioscopen,... geleidelijk te laten heropenen.

• Tegen eind mei wordt een beslissing genomen over de zomerkampen van jeugdbewegingen. 

• Verder wordt nog bestudeerd of meerdaagse reizen binnen en buiten België kunnen doorgaan, of toeristische attracties kunnen opengaan en of kleinschalige  openluchtevenementen kunnen doorgaan.

• Maar zoals eerder beslist werd, mogen massa-evenementen zoals festivals niet doorgaan tot en met 31 augustus.

Drie basisregels blijven in elke fase

Om een heropflakkering van het virus te voorkomen, blijft ook tijdens alle afbouwfases de drie basisregels gelden:

• wie ziek is, blijft thuis

• hou minstens  1,5 meter afstand

• was regelmatig je handen met water en zeep

(bron vrtnws.be)

Nieuwsoverzicht
Naar top