logo print  logo ocmw print

Gemeente Balen heeft herbruikbaar mondmasker voor elke inwoner besteld

donderdag 23 april 2020
Het gemeentebestuur heeft alvast voor elke inwoner een herbruikbaar mondmasker besteld om de eerste periode van de afbouwfase te overbruggen. Tegelijk roept het de hogere overheid op om ook betrouwbare maskers aan redelijke prijzen te voorzien voor de periode nadien.

Zoals dinsdag 21 april al aangegeven, heeft het gemeentebestuur van Balen woensdagnamiddag 22 april een bestelling geplaatst van herbruikbare mondmaskers voor elke Balenaar, van 0 tot 104 jaar. In totaal bestellen we een voorraad ruim 23.000 mondmaskers, wat een investering omvat van 60.000 euro. De bestelling gebeurt bij Think Pink België. Het grootste deel van de opbrengst van dit initiatief gaat naar borstkankeronderzoek. We hopen de levering van de maskers over een veertiental dagen te mogen ontvangen, waarna we aansluitend een gerichte huis-aan-huisbedeling organiseren. Meer informatie hierover volgt.

UPDATE 24 april 2020: ThinkPink liet intussen weten dat een aantal van hun leveranciers opgevorderd worden door grote landen als Duitsland. Ze zoeken zelf naar alternatieven en doen hun best om zo snel mogelijk te leveren. 

Gecertificeerd mondmasker, tot 50x wasbaar
Het is intussen duidelijk dat mondmaskers een belangrijke rol gaan spelen in de afbouwfase (exit-strategie) van de huidige coronacrisis. Hoe dit exact gaat verlopen, zal de Nationale Veiligheidsraad binnenkort (mogelijk morgen al) communiceren.

Het gemeentebestuur koos voor een kwalitatief herbruikbaar mondmasker dat minstens tot 50x kan gewassen worden, dat Europees gecertificeerd is en in Europa gemaakt wordt, dat drie stoflagen heeft met een centrale antibacteriële laag en waarbij een deel van de opbrengst naar een goed doel gaat (namelijk borstkankeronderzoek via Think Pink België).
Afhankelijk van je gezinssamenstelling ontvang je de nodige herbruikbare mondmaskers in je brievenbus. Er zijn aangepaste maskers voor mannen (L), vrouwen (M) en kinderen (S). De exacte verdeeldata in alle gehuchten zullen we inplannen en communiceren wanneer we de levering ontvangen hebben. Ook de richtlijnen voor het gebruik en wassen worden dan meegedeeld.

Waarom een mondmasker?
We voorzien voor elke inwoner één exemplaar. Een mondmasker beschermt in de eerste plaats de andere. Wanneer veel mensen op drukke plaatsen correct een mondmasker dragen, beschermen deze elkaar automatisch. Het correct dragen van mondmaskers vormt dan ook maar een onderdeel van de verschillende hygiënemaatregelen. De andere maatregelen blijven essentieel en halen vaak meer uit dan een mondmasker: regelmatig handen wassen (met water en zeep), afstand houden en bijzondere aandacht voor risicogroepen zoals ouderen en chronisch zieken.
De verdere details van de afbouwfase verwachten we binnenkort van de Nationale Veiligheidsraad.

Iedereen gelijke bescherming
Het gemeentebestuur van Balen had al aangekondigd dat zij dit initiatief zou nemen als van de Vlaamse of federale overheid geen duidelijkheid hierover komt tegen woensdagmiddag 22 april. Het gemeentebestuur wacht dus niet langer op de hogere overheid en heeft een herbruikbaar mondmasker besteld voor elke inwoner. Zo is iedereen alvast gelijk beschermd.

Oproep aan federale en Vlaamse overheid
Met deze investering van 60.000 euro wil de gemeente Balen er alvast voor zorgen dat elke inwoner alvast de eerste periode (50-tal dagen) van de afbouwfase op een veilige manier kan overbruggen. Maar voor de periode nadien zijn bijkomend mondmaskers nodig, zeker voor hen die zelf geen mondmasker kunnen maken. Daarom roept het gemeentebestuur de hogere overheid op om er voor te zorgen dat er altijd voldoende betrouwbare, herbruikbare maskers tegen aanvaardbare prijzen beschikbaar blijven via apothekers of andere circuits. Mensen die zelf geen eigen mondmasker kunnen maken, moeten ook de garantie krijgen om makkelijk aan een mondmasker te geraken.

Meer info: coronahulplijn, 014/744 744, info@balen.be 

#samentegencorona

Nieuwsoverzicht
Mondmasker

Contact

Infodienst - communicatie

Open vandaag: 9u - 12u
(enkel op afspraak)
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 30
e-mail
info@balen.be
Naar top