logo print logo ocmw print

Vijfde bewonersbrief in alle Balense brievenbussen ivm corona

woensdag 22 april 2020
Ons bestuur heeft opnieuw een brief laten opmaken om de Balenaars zonder internet ook op de hoogte brengen over de stand van zaken in verband met de coronacrisis. Je kan hem hieronder lezen.

Beste inwoner,

Vorige week besliste de Nationale Veiligheidsraad om de geldende coronamaatregelen te verlengen tot en met zondag 3 mei. Het is dus nog steeds levensbelangrijk om de richtlijnen te blijven opvolgen:

 • blijf zoveel mogelijk ‘in je kot’
 • was regelmatig je handen
 • hou minstens 1,5 meter afstand als je toch buitenkomt
 • heb alleen telefonisch of digitaal contact met ouderen
 • zorg goed voor jezelf en je omgeving

Ik begrijp dat – naarmate deze situatie langer duurt – het steeds moeilijker wordt om je aan de maatregelen te houden. Zeker met het goede weer is de verleiding soms groot om het wat minder nauw te nemen met de regels. Maar net nu kunnen we het ons niet veroorloven om te verslappen. De cijfers van de ziekenhuizen gaan stilaan de goede richting uit, maar het is voor hen nog elke dag vechten tegen hun limieten, ook in het ziekenhuis van Mol. Ook daar zien ze dat een week na een mooi weekend de cijfers terug lichtjes omhoog gaan…

Gelukkig zie ik ook dat het overgrote deel van de Balenaars de nodige discipline aan de dag blijft brengen en daar ben ik jullie dankbaar voor. Dat toch niet iedereen zich aan de regels houdt, leidt vooral op sociale media tot heel wat ergernissen. Da’s begrijpelijk, maar wel jammer… Onderlinge solidariteit is net de sleutel om uit deze crisis te geraken. Laat het gedrag van anderen in ieder geval geen excuus zijn om zelf de teugels te vieren.  Iedereen moet in de eerste plaats zijn eigen verantwoordelijkheid opnemen. Zelf strikt de richtlijnen volgen, is de beste bescherming voor jezelf en je gezin.

Merk je dat iemand zich niet aan de maatregelen houdt? Dan kan je hem of haar daar gerust over aanspreken. Doe dit wel altijd op een respectvolle en vriendelijke manier.  Ruzie maken of beledigingen uiten, gaan hierbij niet helpen. Leg kalm het belang van de richtlijnen uit.

Maar lukt het niet met een goed gesprek? Bij grove, flagrante en herhaalde overtredingen kan je onze politiediensten informeren. Maar ook onderling kunnen binnen je gezin de irritaties zich opstapelen.

Vraag dan hulp voordat het uit de hand loopt: bijvoorbeeld

 • via het gratis nummer van Tele-Onthaal.be op 106 (24/24)
 • via www.clbchat.be (ma-vr, 14u-21u)
 • voor de jeugd via Awel.be op het gratis nummer 102 (16u-22u)
 • Wil je geweld binnen of buiten je gezin (anoniem) ter sprake brengen, neem dan contact op via het gratis nummer 107 (ma-vr 9u-17u) of via teens.1712.be/chat (ma-do 17u-19u).
 • Bij een noodsituatie bel je altijd 101

Gelukkig schijnt er licht aan het einde van de tunnel. Achter de schermen werkt men volop aan scenario’s om ons dagelijks leven stap voor stap terug op te nemen. De versoepelingsmaatregelen staan klaar om uitgerold te worden. Maar laat ik daar heel eerlijk in zijn: dat zal pas gebeuren van zodra de cijfers uit de ziekenhuizen aantonen dat we er klaar voor zijn. En dat laatste hebben we zelf in de hand: u en ik, elke dag de komende weken. Ik wil dan ook besluiten met een warme oproep: als ieder voor zich nu zijn verantwoordelijkheid opneemt, kunnen we straks ons gewone leven geleidelijk weer beginnen opnemen.

Draag zorg voor jezelf en voor elkaar! Samen komen we hier wel door.

Nieuwsoverzicht
Naar top