logo print  logo ocmw print

Hoe passen onze Balense supermarkten de coronarichtlijnen toe?

vrijdag 17 april 2020
Op vraag van het gemeentebestuur hebben de Balense supermarkten hun coronamaatregelen opgelijst. Wij roepen iedereen op om deze strikt en zonder discussie op te volgen. Dit voor je eigen gezondheid en die van de supermarktmedewerkers.

De supermarkten zijn verplicht om de federaal opgelegde coronarichtlijnen strikt toe te passen. Op vraag van het gemeentebestuur hebben ze een oplijsting gemaakt hoe ze de richtlijnen handhaven. Dankzij dit overzicht weten onze inwoners aan welke regels ze zich in elke supermarkt moeten houden. Minstens zo belangrijk als de inspanningen van de supermarkten, is de discipline van onze inwoners om de maatregelen te respecteren. Zo vermijden we samen het verspreiden van coronabesmettingen tijdens het winkelen.

Onder moeilijke omstandigheden
De personeelsleden van de supermarkten in onze gemeente werkten afgelopen weken enorm hard in uiterst moeilijke omstandigheden. Dankzij hun inspanningen kunnen onze inwoners ook in deze crisisperiode blijvend hun inkopen doen.

Overzicht maatregelen per supermarkt
Hoeveel bezoekers zijn tegelijkertijd welkom in de winkel, op welke manier worden klanten aangemaand afstand te houden, vinden er controles plaats aan de ingang, welke bijkomende acties onderneemt de supermarkt? Bekijk hier het overzicht van de maatregelen die de supermarkten nemen.

Toepassing federale richtlijnen
De federale overheid vaardigde een aantal strikte richtlijnen uit om het besmettingsgevaar in de supermarkten te beperken. Het is de verantwoordelijkheid van de supermarkten om deze richtlijnen duidelijk te communiceren en – door het nemen van de nodige maatregelen - actief te handhaven.

Oproep aan klanten: volg de richtlijnen aub
Maar de supermarkten en hun medewerkers roepen hun klanten ook op om deze richtlijnen strikt en zonder discussie te volgen. Dit in het belang van je eigen gezondheid en die van de supermarktmedewerkers.

We zetten de belangrijkste op een rij:

  • De regels van minimale sociale afstand (1,5 meter) moeten zowel in de supermarkt als op de parking (bv. in de wachtrijen) opgevolgd worden.
  • Voor elke supermarkt geldt op ieder moment een beperking op het aantal bezoekers tot maximaal 1 persoon per 10m². Sommige supermarkten zijn strenger: respecteer dit ook aub.
  • Daarnaast mag elk winkelbezoek maximum een half uur duren.
  • Mensen moeten alleen komen winkelen. Uitzonderingen zijn mensen die fysiek of verstandelijke bijstand nodig hebben of kleine kinderen.
  • Raak in de winkel enkel aan wat jezelf koopt.
  • Ga niet winkelen als je zelf ziek bent. Je kan hiervoor beroep dan op een vrijwilliger via www.balen.be/balenhelpt.
  • Betaal elektronisch, niet met cash geld.
  • Was meteen je handen als je thuiskomt. 

Blijf beleefd en gebruik je gezond verstand.

Oplijsting op verzoek gemeentebestuur
De oplijsting van de maatregelen kwam er op uitdrukkelijk verzoek van het gemeentebestuur. Het gemeentebestuur wil hiermee de naleving van de coronarichtlijnen en de volksgezondheid garanderen. De politie kan bij controles de komende dagen en weken gerichter nagaan of de richtlijnen effectief toegepast worden.

Ondersteuning
Het gemeentebestuur ondersteunt de supermarkten waar mogelijk. Zo werden op verschillende plaatsen nadarhekken geplaatst en zijn er affiches met de coronarichtlijnen ter beschikking.

Nieuwsoverzicht
Coronamaatregelen bij Balense supermarkten

Contact

Infodienst - communicatie

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
(enkel op afspraak)
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 30
e-mail
info@balen.be
Naar top