logo print logo ocmw print

Wegwerphandschoenen horen in de vuilbak, niét op straat

donderdag 16 april 2020
De gemeentediensten moeten de laatste tijd heel wat wegwerphandschoenen opruimen op de openbare weg. Neem de term 'wegwerp' niet té letterlijk en gooi ze in de vuilbak thuis of in één van de 150 straatvuilbakken in onze gemeente aub. Ook Mooimakers roept op om afval niet zomaar achter te laten.

Meer sluikstorten en zwerfvuil sinds corona

We zitten al enkele weken in ons kot en dit heeft uiteraard heel wat gevolgen. Ook op de openbare netheid. Sinds de regering midden maart de coronamaatregelen nam, is gebleken dat op verschillende locaties het sluikstorten toeneemt en er ook meer zwerfvuil achterblijft. Daarom roept Mooimakers extra op om de tijd buiten aangenaam te houden voor iedereen en je afval niet zomaar achter te laten, maar in een vuilnisbak te gooien of mee te nemen naar huis. In Balen zijn er 150 straatvuilbakken, bekijk hier de locaties.


Zelf zwerfvuil rapen?

Particuliere zwerfvuilacties in groep blijven tot nader order verboden gezien de social distancing regels. Het is toegestaan om alleen, met gezinsleden of één vaste vriend(in) te gaan joggen, wandelen of fietsen in de directe omgeving van je woonplaats. Dit kan eventueel gecombineerd worden met het oprapen van zwerfvuil, maar enkel in een hoeveelheid die je zelf kan dragen. Het is dus niet de bedoeling dat je je verplaatst met de wagen om zwerfvuil te vervoeren, gezien dit geen essentiële verplaatsing is.


Preventiemaatregelen

Voor wie ook in deze coronatijden zelf graag actief zijn steentje wil bijdragen tot een propere omgeving, heeft Mooimakers tien belangrijke persoonlijke preventiemaatregelen opgelijst. Een propere omgeving is namelijk belangrijk, maar jullie gezondheid is dat nog meer. Hou deze preventiemaatregelen best altijd in acht, want de overdracht van het virus kan ook gebeuren door besmette oppervlakten.

 1. Raap niets op met onbeschermde handen, draag dus te allen tijde rubberen of latex handschoenen en/of gebruik een grijpstok.
 2. Probeer je handschoenen zoveel mogelijk aan te houden.
 3. Raak je gezicht niet aan.
 4. Was je handen regelmatig en grondig (gedurende 40 à 60 seconden).
 5. Neem alcoholgel mee (aangezien er niet overal voorzieningen zijn om je handen te wassen).
 6. Snuit je neus in papieren zakdoekjes en gooi die daarna meteen weg (in de vuilnisbak, uiteraard).
 7. Indien je geen papieren zakdoekjes bij de hand hebt: hoest of nies in je elleboog.
 8. Hou minstens 1,5 meter afstand van elkaar en anderen.
 9. Vermijd contact met kwetsbare groepen als ouderen, kinderen en mensen met een zwakke gezondheid.
 10. Voel je je ziek? Blijf thuis!
Nieuwsoverzicht
Wegwerphandschoenen en mondmasker

Contact

Milieudienst

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
(enkel op afspraak)
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 90
e-mail
milieudienst@balen.be
Naar top