logo print  logo ocmw print

Coronamaatregelen verlengd t.e.m. 3 mei, nog geen versoepeling

woensdag 15 april 2020
De Veiligheidsraad heeft op 15 april beslist om de coronamaatregelen te verlengen t.e.m. zondag 3 mei. Er is met andere woorden geen sprake van een versoepeling. De richtlijnen i.v.m. hygiëne, veiligheid en sociale afstand moeten absoluut worden opgevolgd om het virus onder controle te krijgen.

Huidige maatregelen verlengd, niet versoepeld

De Nationale Veiligheidsraad heeft op woensdag 15 april beslist om de huidige coronamaatregelen te verlengen tot en met zondag 3 mei. Er is met andere woorden geen sprake van een versoepeling. De richtlijnen i.v.m. hygiëne, veiligheid en sociale afstand moeten absoluut worden opgevolgd om het virus onder controle te krijgen. De ordediensten zullen daarop blijven toezien.


Draaglijker maken

Een aantal maatregelen wordt draaglijker gemaakt:

  • Doe-het-zelfwinkels en tuincentra zullen opnieuw kunnen openen, onder dezelfde voorwaarden als voedingswinkels.
  • Het verbod op bezoek voor bewoners van residentiële voorzieningen (rust- en verzorgingstehuizen of centra voor personen met een beperking) wordt aangepast.


Geen massa-evenementen tot eind augustus

De Nationale Veiligheidsraad heeft ook al beslist dat er t.e.m. eind augustus géén massa-evenementen zoals festivals kunnen worden georganiseerd.


Gemeentelijke crisiscel analyseert donderdag maatregelen

De gemeentelijke crisiscel komt donderdagvoormiddag samen om de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad te analyseren en te vertalen op lokaal vlak. Daarbij zal grondig worden bestudeerd en overlegd hoe de bijkomende richtlijnen op een veilige en verantwoorde manier kunnen worden toegepast. Zodra hierover duidelijkheid is, zal dit gecommuniceerd worden via de gemeentelijke communicatiekanalen. Check de laatste updates steeds op www.balen.be/corona.


Werken aan afbouw maatregelen en exit-strategie

Volgende week wordt er een nieuwe Nationale Veiligheidsraad georganiseerd met als doel de volgende stap in de afbouw van de maatregelen verder uit te werken. Momenteel streven ze ernaar om de maatregelen vanaf begin mei stap voor stap af te bouwen, op basis van de adviezen van de wetenschappers. Op korte termijn zal de Nationale Veiligheidsraad zich ook uitspreken over een mogelijke exitstrategie. Het gaat dan onder meer over de juiste timing en de voorwaarden voor de geleidelijke heropening van de winkels en horecazaken, maar ook over de aanpak van scholen, stages, jeugdbewegingen en reizen.

Meer details over de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad van 15 april vind je hier.

Nieuwsoverzicht
Naar top