logo print  logo ocmw print

Derde bewonersbrief in alle Balense brievenbussen i.v.m. corona

woensdag 08 april 2020
Op woensdag 7 en donderdag 8 april bezorgt het gemeentebestuur opnieuw een brief aan alle inwoners van Balen. Zo krijgen ook de Balenaars zonder internet een recente update over het coronavirus. Lees hier de digitale versie met o.a. de hartverwarmende momenten van afgelopen weekend.

Beste inwoner,

Ziehier onze derde brief met lokaal nieuws rond corona. Onze tweede brief werd met wat vertraging pas op 6 en 7 april bedeeld.

Hartverwarmende momenten

We mogen afgelopen week echt terugblikken op enkele hartverwarmende momenten. Zo heeft BalenTV een filmpje gemaakt waarbij (vanop afstand) een sfeerbeeld werd gemaakt van enkele bewoners van onze Balense woonzorgcentra. Dat deed hen (en ons ook) enorm veel deugd.

Ook het enthousiasme waarmee veel mensen hun straat, plein, oprit en tuin versierden afgelopen weekend voor de helikoptervlucht van ‘De Ronde tegen Corona’ straalde veel warmte en positiviteit uit. Dankzij de ingezonden beelden kon BalenTV hier toch de aandacht aan geven die het allemaal verdiende.

Ook de kaarsjes die afgelopen zaterdagavond brandden aan de voordeuren, opritten en balkons waren een intense ‘knuffel vanop afstand’ voor al de familie en vrienden van de overledenen door corona in onze gemeente. Ook de zieken hebben we hiermee een hart onder de riem willen steken, want zij voeren vaak een ‘geïsoleerde strijd’ tegen het virus.

Oproep aan die ‘enkele hardleerse jongeren’

Dat brengt ons natuurlijk terug bij de harde realiteit van het coronavirus. We stellen met veel voldoening vast dat bijna iedereen zich aan de maatregelen weet te houden. Ook al is de verleiding met het warme weer heel groot… Toch zien we hier en daar ook enkele groepen jongeren (tieners vaak) die zich blijkbaar ongenaakbaar achten en het virus behoorlijk onderschatten. De fameuze lockdownfeestjes vlak vóór het ingaan van de strenge maatrgelen, blijken achteraf een heel slecht idee geweest te zijn. Maar argumenten als “we wisten dat niet” of “we beseften het niet voldoende” gaan nu niet meer op. We willen via deze weg daarom ouders, vrienden en kameraden oproepen om jongeren in hun omgeving die zich niet aan de maatregelen houden, op een respectvolle (!) manier hierop te wijzen (ruzie maken of beledigingen gaan hierbij niet helpen).

Steun onze handelaars: vandaag maar ook morgen

Daarnaast willen we ook een oproep doen om onze lokale handelaars te steunen. De verleiding is groot om nu online zaken te bestellen via websites in verre landen. Maar heb aub ook oog voor de vele initiatieven van onze eigen ondernemers: afhaal- en/of bezorgservice, online bestellingen,… We hebben een overzichtje gemaakt op www.balen.be/afhaal waar je de handelaars kan vinden die hun corona-werkwijze doorgaven. Andere handelaars kunnen dat nog altijd doen via het e-loket op die website. We houden deze lijst wekelijks actueel. Dus steun hen: vandaag, maar ook morgen en overmorgen…

Aandacht voor alleenstaanden

Onze diensten van het ocmw blijven de kwetsbare personen opvolgen. Ook kan je bij hen terecht als je in financiële moeilijkheden dreigt te geraken: tel. 014/82 98 48 of info@ocmwbalen.be.

Maar we willen uw medewerking vragen om het isolement van alleenstaanden mee te doorbreken. ‘Blijf in uw kot’ is niet evident, dat merken we allemaal, maar het is toch iets makkelijker om dragen als je mensen rondom je hebt. Voor alleenstaanden (van welke leeftijd ook) valt deze maatregel extra zwaar. Dus een telefoontje of berichtje kan soms deugd doen. Ook via videochat kan je hen blij maken. Betrek hen zeker bij zulke initiatieven samen met je vriendengroep bv. Alleenstaanden mogen ook beroep doen op het vrijwilligersplatform www.balen.be/balenhelpt of via het nummer 014/744 744 (kantooruren).

Steun voor zorgpersoneel en cruciale beroepen

Tot slot zijn we verheugd dat we gestart zijn met een gratis strijkservice bij Den Travoo voor het personeel van onze Balense zorginstellingen (rusthuizen en De Schakel). Als uit evaluatie blijkt dat we het aankunnen, breiden we uit naar andere zorgverleners. Ook is er in de vakantie gratis kinderopvang voor zij die in cruciale beroepen werken (wiens kinderen voordien in de scholen werden opgevangen).

Draag zorg voor jezelf en voor elkaar! Samen komen we hier wel door.

Aan de achterkant van de brief staat een overzicht van wat er allemaal op www.balen.be is verschenen rond het coronavirus.

Je vindt de brief integraal hieronder bij 'downloads'.

Nieuwsoverzicht
Bewonersbrief

Contact

Infodienst - communicatie

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
(enkel op afspraak)
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 30
e-mail
info@balen.be
Naar top