logo print  logo ocmw print

Containerpark terug open, ga enkel als het écht nodig is

woensdag 08 april 2020
Sinds woensdagochtend is het containerpark terug open. De wachtrijen bij de heropening vielen mee. Bedankt om in te gaan op de oproep om je bezoek zo lang mogelijk uit te stellen, zo is een stormloop vermeden! Ook de komende dagen rekenen we op jullie gezond verstand: wacht nog even als je kan.

Geen stormloop na oproep

Na het zien van de ellenlange wachtrijen aan de containerparken in andere gemeentes op dinsdag, werd ook in Balen gevreesd voor een stormloop bij de heropening op woensdagochtend. Daarom deden we dinsdag nogmaals een oproep aan de Balenaars om enkel naar het containerpark te gaan als het écht nodig was en een bezoek zo lang mogelijk uit te stellen.


Blijf bezoek zo lang mogelijk uitstellen

De Balenaar liet duidelijk zijn gezond verstand spreken. Op een drukker moment bij de opening 's morgens na (zie foto), vielen de wachtrijen voor de rest van de dag mee. Ook de komende dagen blijft de boodschap, om het veilig te houden: stockeer je afval indien mogelijk in je kot en stel je bezoek aan het containerpark nog even uit, tot het écht nodig is.

En weet dat je er vanaf nu dus weer verspreid over de week tijdens de normale openingstijden terechtkan:

  • Maandag: 8u30-12u en 12u30-16u10 (opgelet: paasmaandag 13 april gesloten)
  • Dinsdag: sluitingsdag
  • Woensdag: 8u30-12u en 12u30-16u10
  • Donderdag: 15u-19u
  • Vrijdag: 8u30-12u en 12u30-16u10 
  • Zaterdag: 9u-15u

Afvalsoorten die je NIET kan aanleveren:

• Klein Gevaarlijk Afval, zoals verf, smeerolie, frituurolie, lampen, batterijen, oplos- en bestrijdingsmiddelen,...

• Afgedankte elektr(on)ische apparaten

• Asbest

• Herbruikbare goederen en textiel (Kringwinkelcontainer)

• Kalkhoudende producten, zoals o.a. gyproc

• Piepschuim (isomo)

• Harde kunststoffen (update 9 april: harde kunststoffen zijn weer welkom op het containerpark vanaf 15 april)

...

• Afvalsoorten die je via de huis-aan-huis ophaling kan meegeven, zoals glas en papier & karton. Voor papier en karton is het toegestaan om naast je gele papierbak ook nog extra dozen met papier bij te plaatsen op de dag van de ophaling. 

Bekijk voor je bezoek zeker de voorwaarden en voorzorgmaatregelen

Lees hier voordat je het containerpark bezoekt zeker alle voorwaarden en voorzorgsmaatregelen nog eens na, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Toegestane afvalsoorten kunnen wijzigen 

IOK wil hierbij nog eens benadrukken dat de afvalstromen die aangeleverd kunnen worden, wekelijks herbekeken worden en kunnen wijzigen. Alles hangt er onder andere van af hoe het staat met de capaciteit van de bedrijven die voor de verdere verwerking van het afval zorgen. Ook die werken door de coronamaatregelen niet op volle kracht.

Voor je bezoek is het dus aangeraden om de laatste stand van zaken te bekijken op www.iok.be/corona.

Waarom niet op afspraak? 

Sommige mensen vragen zich af of er niet beter op afspraak gewerkt wordt in het containerpark. IOK beheert in de Kempen 19 containerparken met elk hun eigen openingsuren en maximumcapaciteit. Een perfect werkend afsprakensysteem ontwikkelen op maat van elk containerpark is op zo'n korte tijd niet mogelijk.

Het werken op afspraak in een recyclagepark kent ook zijn gebreken. Zo is gebleken dat mensen soms nog steeds heel lang moeten wachten voor ze op afspraak kunnen langskomen en zo blijven ze nog steeds met hun afval zitten. Bovendien is het werken op afspraak voor auto's niet zo evident (en niet te vergelijken met een afsprakensysteem met personen in een wachtruimte). Het manoeuvreren van auto's met aanhangwagens in een wachtrij verloopt aanzienlijk moeilijker. Bovendien is het bij het maken van een afspraak niet in te schatten hoelang iemand effectief op een containerpark zal verblijven waardoor de volgende afspraken kunnen uitlopen, met alle frustraties vandien.

Het huidige systeem is met andere woorden de beste oplossing, zolang iedereen zijn gezond verstand gebruikt (en dus niet allemaal tegelijk naar het containerpark gaat). Het vrij vlotte verloop tijdens de openingsdag (8 april) heeft dit alleen maar bevestigd. 

IOK hoopt op jouw begrip en medewerking. 

Nieuwsoverzicht
Containerpark heropening 8 april

Contact

Containerpark (IOK-recyclagepark)

Vandaag gesloten
adres
Puttestraat 232490 Balen
tel.
014/ 81 71 00
e-mail
CPBA@iok.be
Naar top