Blijf ook in deze coronatijden sporten en bewegen

woensdag 25 maart 2020
Wetenschappers roepen samen met de sportsector in een open brief op om te blijven bewegen en sporten in deze coronatijden. Ook thuis of in open lucht bij je in de buurt, zolang je de gezondheidsrichtlijnen maar respecteert. Lees hier de brief en bekijk een aantal praktische tips!

Je kan gerust nog wandelen, fietsen of joggen (alleen, in gezinsverband of met één extra persoon), maar vertrek van thuis uit.

Samengevat: 10 praktische richtlijnen voor veilig bewegen, trainen en sporten tijdens de coronaperiode

  1. Als je nu pas begint met sporten of bewegen, bouw je het dan heel langzaam op.
  2. Beweeg, train of sport, maar kalm aan: niet intensief en niet te lang aan één stuk.
  3. Doe je normaal duurinspanningen, kies dan nu voor intervalactiviteiten.
  4. Oefen wanneer het kan in de open lucht (buiten, tuin, koer, balkon…)
  5. Binnen sporten of bewegen is nog altijd veel beter dan niet bewegen
  6. Sport nu bij voorkeur in je eentje (of beperk je tot je huisgenoten of 1 niet-huisgenoot)
  7. Kom je tijdens het sporten in de buurt van anderen, hou dan anderhalve meter afstand en doe geen high fives of handshakes.
  8. Doe niets samen in de marge van je sportactiviteit: niet samen met de auto naar de sportactiviteit, niet samen omkleden, …
  9. Raak alleen je eigen materiaal aan: gebruik je eigen drinkbus en handdoek, maar ook alleen persoonlijk sportmateriaal als een pallet, racket, bal, fiets, step, …
  10. Sport niet als je ziek bent, ook niet individueel. Onthoud ook dat je na koorts niet meteen weer mag sporten, maar nog evenveel dagen moet rusten als dat je koorts hebt gehad. Na 3 dagen koorts begin je dus pas op dag 7 weer te sporten.

Blijf bewegen en sporten dus, maar laat je niet verleiden plots intensievere dingen te gaan doen. Als je het volgens deze richtlijnen doet, zal het je weerstand ten goede komen en ben je weer wat beter gewapend tegen het coronavirus. Hou je gezond, blijf sporten.

Lees hier de volledige open brief


Blijf sporten

Nog meer tips nodig? 'Blijf sporten' wil op een online platform van Sporza de bevolking een wetenschappelijk correcte houvast bieden over hoe (niet) te sporten in deze coronatijden. Zo verzint tienkamper Hans Van Alphen een workout voor jou en je kind en geeft renner Thomas De Gendt tips voor de eenzame fietser. Check www.blijfsporten.be.


Veelgestelde vragen

Mag ik nog vissen? Mag ik mijn paarden in de manege verzorgen? Zijn er nog sportkampen in de zomervakantie? ... Sport Vlaanderen bundelde een aantal veelgestelde vragen over sporten en corona via deze link.


Filmpje met sporttips

Onder andere Marc Van Ranst, Maarten Van Gramberen, Marleen Merckx en Tom Waes geven in een filmpje tips over hoe je best sport en beweegt in coronatijden:

#blijfsporten from ISB vzw on Vimeo.

Nieuwsoverzicht
Naar top