logo print  logo ocmw print

Bijkomende maatregelen om coronavirus in te dijken: het is nu het moment

woensdag 11 maart 2020
Volgens virologen is het nu het moment om het coronavirus in te dijken. Volg zeker de eerdere voorzorgsmaatregelen strikt op. Extra richtlijnen zijn: vermijd grote samenkomsten, verminder contacten tussen besmette en gezonde personen en bescherm kwetsbare groepen (zoals ouderen, zieken en zwakkeren)

Het is op dit moment duidelijk dat het coronavirus vooral slachtoffers maakt bij risicogroepen: personen ouder dan 65 jaar, diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoeningen, personen met een verzwakt immuunsysteem,… Als personen uit deze groep ziek worden, is de kans op ernstige complicaties groter.

Kinderen en volwassenen tot 65 jaar kunnen wel besmet zijn, maar zijn meestal niet zo ziek. Toch kunnen zij het virus overdragen op de risicogroepen. Vandaar dat het belangrijk is dat contact tussen mogelijk besmette personen en deze risicogroepen ten allen tijde moet vermeden worden. 

Vertraag de verspreiding van het virus met volgende tips:

  1. Vermijd om handen te geven, te kussen of te knuffelen als je iemand begroet.
  2. Wees aandachtig voor risicogroepen (personen ouder dan 65 jaar, diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoeningen, personen met een verzwakt immuunsysteem, …)
  3. Kinderen worden niet ernstig ziek van het coronavirus, maar kunnen het wel makkelijk verspreiden. Contact tussen kinderen en ouderen is dus af te raden.
  4. Vermijd contact met mensen die zichtbaar ziek zijn of hou voldoende afstand.

Laat dus bv. je zieke kind niet opvangen door grootouders die tot de risicogroep behoren. 

Daarnaast zijn er extra aanbevelingen voor evenementen, scholen, zorginstellingen en bedrijven, die alvast gelden minstens tot 31 maart 2020. 

Een overzicht van de afgelaste evenementen vind je hier. 

Actuele informatie over het coronavirus vind je op www.balen.be/coronavirus

Aanbevelingen voor evenementen

De regering adviseert om evenementen die binnen plaatsvinden en waar meer dan 1.000 personen aanwezig zijn niet te laten plaatsvinden. De gouverneur van de provincie Antwerpen heeft dit bij politiebesluit ook afdwingbaar gemaakt (zie bijlage). Hierdoor zal bijvoorbeeld de Jaarmarkttent van VeCaZ (hoek Benoit Belmansstraat) niet kunnen doorgaan. 

Behoor je tot een risicogroep (personen ouder dan 65 jaar, diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoeningen, personen met een verzwakt immuunsysteem,…)? Vermijd grote evenementen. Je loopt er meer risico om besmet te geraken.

De burgemeester raadt intussen ook af om activiteiten te laten doorgaan waarbij personen uit de risicogroepen in grote mate aanwezig zijn. Ook voor evenementen kleiner dan 1.000 personen. Organisatoren van andere evenementen wordt ook sterk aangeraden om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen (waaronder het houden van voldoende afstand).

Personen die ziek zijn, wordt met aandrang gevraagd om niet naar evenementen te gaan. Ook gewone familiebezoeken wordt afgeraden. Zieke personen wordt gevraagd om vooral contact via de telefoon op te nemen. 

De gemeente gaat alvast de nodige eigen activiteiten uitstellen, bekijk hier een overzicht. Balen Jaarmarkt, de kermis, de Jaarmarkttent en de spiegeltent zijn geannuleerd. Olmen Jaarmarkt gaat wel door, met in acht neming van de nodige voorzorgsmaatregelen.  


Aanbevelingen voor scholen

Kinderen kunnen naar school blijven gaan (als ze niet ziek zijn). Kinderen die besmet zijn, zijn vaak minder ernstig ziek, maar kunnen de besmetting wel overdragen. Met deze tips kunnen scholen de verspreiding van het virus beperken:

• Stel schoolfeesten, opendeurdagen of oudercontacten voorlopig uit.
• Uitstappen naar plaatsen waar veel kwetsbare personen zijn, zijn sterk afgeraden.
• Schooluitstappen van één dag kunnen doorgaan, zeker in openlucht. Meerdaagse schoolreizen naar het buitenland zijn af te raden.

De Balense scholen hebben alvast de nodige activiteiten geannuleerd, bekijk hier een overzicht. Stand van zaken van interne activiteiten van scholen wordt door de scholen zelf gecommuniceerd. 

Aanbevelingen voor zorginstellingen

Om ouderen te beschermen tegen het coronavirus heeft de Vlaamse overheid extra maatregelen genomen.

Vanaf donderdag 12 maart sluiten de lokale dienstencentra, waar veel ouderen over de vloer komen. Dit geldt ook voor Den Travoo. 

In de woonzorgcentra is geen extern bezoek toegelaten t.e.m. 19 april. Dit geldt ook voor alle Balense woonzorgcentra: Ter Vest, Nethehof en Keiheuvel. 

Aanbevelingen voor bedrijven

Bedrijven worden aangeraden om zoveel mogelijk het aantal mensen in één ruimte te beperken:

• Geef aan werknemers de mogelijkheid om te telewerken.
• Stel vergaderingen uit of organiseer ze vanop afstand, bv. via videoconferentie.
• Stel personeels- of bedrijfsfeesten voorlopig uit.
• Hou afstand op de werkvloer.
• Indien mogelijk, sta flexibel verlof toe en breidt eventueel de flexuren uit. Zo zijn er minder personen tegelijkertijd aanwezig op de werkvloer (en op het openbaar vervoer).
• Opleidingen in grote groepen zijn af te raden.

Nieuwsoverzicht
Coronavirus voorzorgsmaatregelen (c) FOD Volksgezondheid.be

Contact

Veiligheid

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
(enkel op afspraak)
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 58
e-mail
veiligheid@balen.be
Naar top