logo print  logo ocmw print

Bestel Erfgoed-boek nog snel aan voordeeltarief

maandag 24 februari 2020
Het boek 'Jong en schoon, gij Kempenzoon... De gesneuvelden van mei 1940' vertelt het persoonlijk verhaal van 33 militairen uit Balen, Olmen, Dessel en Mol die omkwamen tijdens en na de Achttiendaagse Veldtocht, nu exact 80 jaar geleden. T.e.m. 31 maart kan je het boek bestellen aan voordeeltarief.

Achttiendaagse Veldtocht

Exact tachtig jaar geleden kwamen heel wat streekgenoten in de Achttiendaagse Veldtocht terecht. De gevechten, en de nasleep daarvan, eisten van vele opgeroepen militairen een hoge tol. Enkelen onder hen werden nooit meer herenigd met hun families en vrienden. 'Jong en schoon, gij Kempenzoon...' is een boek dat terugkeert naar de meidagen van 1940 en wil stilstaan bij de menselijke gevolgen van de militaire strijd.


Persoonlijk verhaal

Welke Belgische militairen uit Balen, Olmen, Dessel en Mol vielen er op het veld van eer? En wie kwam er om het leven in de nasleep van die strijd? Welke gezichten gaan er schuil achter de vele namen op de oorlogsmonumenten in onze dorpen? Welke functies hadden zij als militair tijdens de Achttiendaagse Veldtocht? En onder welke omstandigheden kwamen zij om het leven? Kortom, wat was het persoonlijk verhaal van 'onze' gesneuvelden?


Herinnering aan 33 gesneuvelden

Op deze en vele andere vragen brengt dit boek een antwoord. Auteurs Bram Dierckx en Dries Majewski beten zich vast in het onderwerp en hun jarenlang onderzoek resulteerde in een gemeenschappelijk herinneringsboek waarin 33 gesneuvelden uit Balen, Olmen, Dessel en Mol een ereplaats kregen. Talrijke betrokken families werden gecontacteerd en gaven inzage in de nalatenschap van hun vader, grootvader, nonkel of grootoom. Het boek bevat dan ook vele unieke sporen uit het verleden, die nooit eerder werden gepubliceerd en het geheel een zeer persoonlijke toets geven. 


200 pagina's

Het boek telt meer dan 200 pagina’s en is een gemeenschappelijke uitgave van Erfgoed Balen en de Molse Kamer van Heemkunde i.s.m. Heemkundige Kring 'De Griffioen' en de Olmense Vereniging voor Heemkunde en Geschiedenis.


Voorintekenen t.e.m. 31 maart

Tot en met 31 maart 2020 kan je het boek bestellen aan voordeeltarief (20 euro). Bestellen kan via het gemeenschappelijke e-mailadres info@erfgoedbalen.be of door storting op het rekeningnummer BE07 6528 0401 2066. Je betaling geldt als bewijs. 


Afhalen of later kopen

Door de coronacrisis is het momenteel nog niet duidelijk wanneer voorintekenaars hun boek kunnen afhalen in ’t Getouw (Mol) bij de dienst erfgoed. Meerprijs bij verzending bedraagt 6 euro.

Ook wie niet vooringetekend heeft, kan het boek na de coronacrisis kopen (25 euro) in Balen (Oud Gemeentehuis en vrijetijdscentrum De Kruierie) en Mol (’t Getouw bij de dienst Erfgoed en de Standaard Boekhandel).

Nieuwsoverzicht
Jong en schoon, gij Kempenzoon...

Contact

Erfgoed Balen

(enkel op afspraak)
adres
Vaartstraat 292490 Balen
tel.
014/74 41 70
e-mail
erfgoed@balen.be
Naar top