logo print  logo ocmw print

Balense landbouwer stelt erf open voor mensen met een burn-out

woensdag 12 februari 2020

Een boerderij is voor veel mensen met een burn-out dé ideale locatie om weer op krachten te komen. Daarom lanceert Rurant het project Boerenrustpunt. Voortaan kan je jezelf op 4 Kempische landbouwbedrijven (o.a. bij Van Hind in Balen) door 7 gespecialiseerde en erkende coaches laten begeleiden.

Nieuw: pak je burn-out aan op de boerderij

Worstel je met een burn-out en sta je ervoor open om een nieuwe aanpak te proberen? Overweeg dan eens een coachingstraject op de boerderij. De weg naar herstel is vaak lang en hobbelig, maar onderzoek bewijst dat het platteland je écht kan helpen. De open ruimte brengt rust en op boerderijen zijn heel wat elementen aanwezig waar gespecialiseerde coaches mee aan de slag kunnen gaan.

Daarom lanceert Rurant, het platform voor rurale ontwikkeling in de provincie Antwerpen, het project Boerenrustpunt. Na heel wat voorbereidend werk, is de Kempen nu de eerste regio waar je op een gestructureerde en wetenschappelijk ondersteunde manier met een burn-out naar de boerderij kan trekken.


4 boerderijen

Bij Van Hind (Peer Luytendijk 13, Balen), Trezemieke (Retie), Het Mosterdzaadje (Mol-Millegem) en Klein Postel (Mol-Postel), kunnen mensen met een burn-out voortaan, samen met een gespecialiseerde coach, aan een gezonde, veerkrachtige toekomst werken. Deze Kempische boerderijen, elk met hun eigen unieke setting, sfeer en bedrijvigheden, bieden heel wat mogelijkheden om een begeleidingstraject vorm te geven.

Samen met hun coach kunnen geïnteresseerden vrij rondlopen op het erf en kennis maken met de activiteiten en dieren. Bovendien heeft elke landbouwer, speciaal voor hen, een rustgevend plekje ingericht. Een pipowagen, een charmant terrasje, een gezellige, droge buitenzitbank en zelfs een overdekt insectenhotel met uitkijkplatform staan al te wachten.


7 gespecialiseerde coaches

Met veel zorg selecteerde Rurant ook zeven coaches die op hun favoriete boerderijen aan de slag zullen gaan. Allen hebben ze een erkenning van de Vereniging van Erkende Stress- en Burn-out coaches (VESB) op zak. Dit betekent dat ze gediplomeerd, competent en ervaren zijn op het vlak van burn-out en algemene coaching. Bovendien scholen ze zich jaarlijks bij en respecteren ze een strikte gedragscode. Mensen helpen om gelukkig en vol vertrouwen in het leven te staan is hun passie, en dat doen ze liefst van al midden in de natuur of op het platteland. 


Persoonlijk traject

De oorzaken van burn-out, en de manieren waarop je er best mee omgaat, variëren van persoon tot persoon. Daarom stippelen de deelnemende coaches voor iedereen een persoonlijk traject uit. Dat kan lopen van het aanleren van rust- en ontspanningstechnieken tot het voorbereiden van de werkhervatting. Maar uiteraard kan je ook starten met een enkele sessie.  

Tijdens de sessies wordt er niet alleen gepraat. Al naargelang je persoonlijke noden, kom je fysiek in actie, doe je ademhalings- en focus- en ontspanningsoefeningen of ga je zelfs creatief aan de slag. De boerderij biedt dan natuurlijk heel wat extra mogelijkheden. 


Praktisch

Op www.RURANT.be/boerenrustpunt vind je, naast meer informatie over burn-out coaching op de boerderij, een korte voorstelling van alle landbouwbedrijven en de begeleiders die er actief zijn. Spreekt één van deze combinaties je aan, neem dan gerust vrijblijvend contact op met de coach die je voorkeur heeft. Die staat klaar om je te helpen of om je vrijblijvend wat meer uitleg te geven over zijn of haar werkwijze.

De kosten voor een coaching op de boerderij zijn trouwens identiek aan die voor een sessie in een praktijkruimte. Je kan opteren om slechts één sessie te volgen of om in een uitgebreid coachingstraject te stappen.

Nieuwsoverzicht
Naar top