logo print  logo ocmw print

6 goede redenen om géén vuurwerk af te steken dit eindejaar

donderdag 12 december 2019
Vuurwerk is niet alleen verboden, het is ook levensgevaarlijk, ongezond, het zorgt voor dierenleed, een verhoogd risico op brand én een extra belasting voor de hulpdiensten. Redenen genoeg om zelf geen vuurwerk af te steken, vinden de Vlaamse hulpverleningszones. Steun de actie en post jouw foto!

6 goede redenen om géén vuurwerk af te steken dit eindejaar:

1. Verboden

De wetgeving is veranderd. Sinds 26 april 2019 is het overal verboden om vuurwerk of voetzoekers af te steken en wensballonnen op te laten. 

2. Levensgevaarlijk

Volgens de Stichting Brandwonden is het aantal ongevallen met lichamelijke letsels door vuurwerk op twee jaar tijd meer dan verdubbeld… Zowel bij het afsteken zélf als bij het oprapen van gebruikt vuurwerk kan je gewond raken. De meeste vuurwerkslachtoffers zijn mannelijk (89%), één op vier is jonger dan 16 jaar en vaak waren ze gewoon maar ‘toeschouwer’. Het gaat daarbij vooral om vaak blijvende en ernstige verwondingen aan ogen (32%) aangezicht (26%) en handen of vingers (30%).

3. Risico op brand

Zowel bij het afsteken van vuurwerk als het oplaten van wensballonnen is het risico op brand erg groot. Jouw wensballon kan op een woning, tuinhuis of brandbaar materiaal terecht komen, waar het brandende kaarsje heel wat schade kan veroorzaken en waarvoor je aansprakelijk kan gesteld worden.

4. Het zorgt voor dierenleed

Dieren zijn heel gevoelig voor harde geluiden. Ze schrikken en panikeren. Zo zijn er talrijke verhalen: honden lopen weg, paarden breken uit en komen op de openbare weg terecht.

5. De hulpdiensten blijven beschikbaar

Telkens wanneer de hulpdiensten moeten uitrukken voor problemen rond vuurwerk, zijn ze niet beschikbaar voor andere noodgevallen, wat vaak het geval is tijdens de nieuwjaarsnacht.

6. Superongezond

Tijdens en net na afsteken van vuurwerk worden pieken van fijnstof vastgesteld, wat gevaarlijk is voor mensen met gevoelige luchtwegen (jonge kinderen, mensen met allergieën of astma,…). Dit fijnstof vervuilt daarna ook nog eens de bodem en de riolering.

Allemaal redenen genoeg om zelf geen vuurwerk af te steken, vinden de Vlaamse hulpverleningszones. Vandaar hun slogan ‘Wij knallen zonder vuurwerk, omdat we weten wat de gevolgen kunnen zijn’. Je kan er ook een leuk, feestelijk en vooral veilig eindejaar van maken zonder vuurwerk!

Steun de actie en post jouw foto

Steun jij de campagne? Post dan zelf een foto met daarop de #IkKnalZonderVuurwerk op de campagnewebsite of op Facebook. Meer info op www.ikknalzondervuurwerk.be.

Nieuwsoverzicht
Ik knal zonder vuurwerk

Contact

Veiligheid

Vandaag gesloten
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 58
e-mail
veiligheid@balen.be
Naar top