logo print  logo ocmw print

Richtlijnen voor kerkhof tijdens Allerheiligen

maandag 21 oktober 2019
Wie met Allerheiligen zijn dierbare overledenen wil herdenken, doet dat meestal met een bloemetje. Gebruik aan de columbariumnissen best een bloemenhoudertje en plaats bloemen zeker niet onderaan. Zo blijven ook de onderste nissen zichtbaar. Onderhoud de graven zonder pesticiden en wees hoffelijk.

Het zicht op de onderste nissen is de laatste jaren vaak belemmerd omdat iedereen de bloemen aan de urnemuren onderaan plaatste. Omdat de nabestaanden van deze overledenen ook op een respectvolle manier hun dierbaren willen herdenken, wordt aangeraden een bloemenhoudertje te gebruiken.

  • Bloemen enkel op het grondstuk

Ook voor andere graven en op het urneveld wordt met aandrang gevraagd om bloemen en grafversieringen enkel op het grondstuk te plaatsen: dus niet daarbuiten of op de wandelpaden. Zo blijft de toegankelijkheid voor wandelaars en rolstoelgebruikers gewaarborgd. Op de strooiweide zijn uit respect geen grafversieringen of planten toegelaten, enkel buiten de haag. Het gemeentebestuur dankt je voor je begrip en medewerking.

  • Onderhoud je grafzerk zonder javel en laat ze netjes achter

Het onderhoud van de grafzerk is een taak voor de nabestaanden. Het staat iedereen vrij te kiezen wanneer je de grafzerk onderhoudt. Let wel op dat je geen pesticiden gebruikt, of bijtende producten zoals javel. Met zuiver water en wat bruine zeep krijg je de klus even goed geklaard en beschadig je de zerk niet. Bovendien respecteer je zo de beplanting en het milieu. We vragen ook om de omgeving rond de grafzerk proper achter te laten. 

  • Opruimen vanaf 2 december

Vanaf maandag 2 december zal de groendienst alle achtergebleven bloemen en planten verwijderen. Nabestaanden moeten dus de potten of sierstukken die ze willen houden, zelf komen ophalen vóór eind november

  • Grafzerk laten verwijderen?

Als je het onderhoud niet meer ziet zitten, kan je vragen om de grafzerk te laten verwijderen. Meer informatie hierover bij de dienst burgerlijke stand (tel. 014/74 40 05 of burgerlijke.stand@balen.be). Als je de grafzerk nog vóór Allerheiligen wil laten verwijderen, moet je dit aanvragen vóór 7 oktober.

Info: Groendienst, 014/74 40 70, groendienst@balen.be

Nieuwsoverzicht
kerkhof

Contact

Groendienst

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 70
e-mail
groendienst@balen.be
Naar top