logo print  logo ocmw print

Vlaamse primeur voor Balens bedrijf

maandag 07 oktober 2019

Het Balens zorgbedrijf PN-O is er na een jaar experimenteren in geslaagd om de eerste orthesen en schedelhelmen in 3D te printen. De Balense kmo is daarmee het eerste orthopedische bedrijf in Vlaanderen dat met deze specifieke technologie zelf producten print.

Maatwerk is binnen de zorgsector van fundamenteel belang, stelt orthopedisch bedrijf PN-O uit Balen. “We gaan voor al onze cliënten op zoek naar een passende oplossing. Sommigen zijn geholpen met iets wat we standaard in ons gamma hebben. Voor vele anderen is maatwerk de enige juiste keuze”, stelt zaakvoerder Philip Nuyens.

De afgelopen 10 jaar specialiseerde PN-O zich specifiek in het maken van zit- en sta-orthesen. Elke orthese is volledig uniek, net zoals de patiënt waarvoor ze gemaakt worden.

Wat is een orthese?
Een orthese is een hulpmiddel dat een lichaamsdeel ondersteunt (bv. een beugel, steunzolen, een brace, een op maat gemaakte rolstoel,...). Een prothese is een hulpmiddel dat een lichaamsdeel vervangt. 

Van experiment tot gangbaar product
Vorig jaar maakte PN-O een grote technologische sprong voorwaarts door de aankoop van een HP Multi-jet 3D-printer. Door orthesen te vervaardigen met behulp van 3D-printtechnologie, beperken ze de afvalberg aanzienlijk. Nu wordt tijdens het opmeten voor elke orthese nog een mal gemaakt waarop het uiteindelijke product gebaseerd wordt. Met 3D-printing is het mogelijk om die fase te digitaliseren.

Op dit moment treedt PN-O net uit de experimentele fase. Ze hebben eerst ingezet op het printen van kleinere zorgproducten zoals steunzolen, pols- en handorthesen en schedelhelmen. Onlangs printten ze ook een eerste zitorthese: een mijlpaal voor het bedrijf én voor de orthopedische sector.

Omdat het een recente ontwikkeling is, komt nu nog een periode van uitproberen van verschillende materialen, nieuwe structuren en verschillende software. Toch wil PN-O van 2020 het jaar maken waarin 3D-geprinte orthopedische producten binnen het bedrijf gangbaar worden.

Info: PN-O, Bankei 1, Balen, www.pn-o.be 

(bron: madeinkempen.be) 

Nieuwsoverzicht

Contact

Dienst onderwijs en gezin

Open vandaag: 9u - 12u
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 40
e-mail
gemeentebestuur@balen.be
Naar top