Filmpjes van BalenTV zijn voortaan ondertiteld

vrijdag 20 september 2019
De filmpjes van BalenTV zijn voortaan ondertiteld. Hiermee komen we nu al tegemoet aan de Europese verplichting rond toegankelijkheid van overheidswebsites tegen 23 september 2020. Je kan de ondertiteling op en af zetten via de CC-knop rechtsonder in het videomenu (zie foto).

Volgens berekeningen hebben 15% van de Europeanen één of andere beperking. Een groot deel van hen zijn afhankelijk van internet voor hun informatiebehoeften. Dit geldt o.a. voor doven, slechthorenden, blinden, slechtzienden, mensen die minder mobiel zijn,... Door bepaalde technische instellingen van websites kunnen ze via speciale programma's deze informatie 'omzetten' zodat ze toegankelijk is voor hun beperking. 

 

Nog toegankelijker

De website van de gemeente Balen voldeed al aan criteria rond toegankelijkheid, maar Europa legt vanaf 23 september 2020 de lat nog hoger. Bestaande overheidswebsites moeten dan voldoen aan de WCAG 2.0. AA richtlijnen (zie verder). De gemeente heeft de websitebouwer de opdracht gegeven om achterliggend alles technisch in orde te maken (o.a. aanpassing van kleurcontrasten voor kleurenblindheid, titels,...). Daarnaast gaan er ook zaken aangepast worden, zoals o.a. het omzetbaar maken van pdf's naar tekst, 'inleesbaarheid' van tabellen, tekstbeschrijving van illustraties, toegankelijk maken van e-formulieren, vereenvoudigen van taalgebruik,...

 

Filmpjes van BalenTV nu al ondertiteld

Daarnaast is het van september 2020 ook verplicht om (nieuwe) videobestanden te ondertitelen, o.a. om tegemoet te komen aan mensen die gehoor- en concentratieproblemen hebben. BalenTV is sinds enkele weken aan het testen met ondertiteling. Voortaan kan je dus de filmpjes ondertiteld bekijken. Via de CC-knop rechtsonder in het videomenu (zie foto) kan je de ondertiteling 'aan' of 'uit' zetten. De ondertiteling is nog niet 100% feilloos, maar het is nu toch al een meerwaarde in de richting van toegankelijkheid voor mensen met een beperking, of als je de filmpjes in stilte wil bekijken zonder je omgeving te storen. 

 

Wat is WCAG?

WCAG is gestoeld op vier basisprincipes. Ieder principe omvat een set van richtlijnen waaraan webinhoud getoetst moet worden.

1. Waarneembaar
Alle inhoud (zoals tekst, foto’s en video’s) moet waarneembaar zijn voor de websitebezoeker, ook als die bijvoorbeeld het scherm niet kan zien of kleurenblind is. Dat kan ondermeer door voldoende contrasten te gebruiken, tekstbeschrijvingen toe te voegen aan afbeeldingen en door video’s te ondertitelen.

2. Bedienbaar 
De gebruikersomgeving (toepassingen om computer en gebruiker te laten communiceren) en de navigatie moeten bedienbaar zijn door de gebruiker, ook als die bijvoorbeeld geen gebruik kan maken van een muis of een toetsenbord of een alternatieve invoermethode gebruikt.

3. Begrijpelijk
Alle informatie en het gebruik van de computeromgeving moet helder en consistent zijn ook zodat gebruikers met dyslexie of of een andere leesbeperking de informatie op de website met gemak kunnen raadplegen en begrijpen.

4. Robuust
De onderliggende code moet goed (‘semantisch’) gestructureerd zijn, mag geen fouten bevatten en moet geïnterpreteerd kunnen worden door uiteenlopende 'user agents' (zoals browsers, screenreaders en andere technologische hulpmiddelen voor mensen met een beperking).

Nieuwsoverzicht
ondertiteling BalenTV

Contact

Infodienst - communicatie

Open vandaag: 9u - 12u
(enkel op afspraak)
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 30
e-mail
info@balen.be
Naar top