Pop-up Museum en fietsroute ’75 jaar Balen Bevrijd’

maandag 09 september 2019
Van 13 t.e.m. 22 september kan je gratis naar het pop-up Museum '75 jaar Balen Bevrijd' in VC De Kruierie. De Balense schoolkinderen kregen al de primeur, bekijk het verslag op BalenTV. Vanaf nu kan je met de ErfgoedApp ook een interactieve fietstocht van 44 km maken in het spoor van de bevrijders.

Pop-up museum

In september 2019 is het exact 75 jaar geleden dat de Kempen werden bevrijd na 4 jaar Duitse bezetting. Om dat te herdenken, hebben Erfgoed Balen en de Werkgroep Balen Bevrijd in VC De Kruierie een tijdelijk museum ingericht. Je kan er van 13 t.e.m. 22 september tijdens de openingsuren (en op zondag van 10u tot 17u) de lokale oorlogsgeschiedenis van dichtbij bekijken, horen én voelen.

Maak kennis met de bevrijdingsperikelen van september 1944, de verhalen van Balense en Olmense ooggetuigen en nooit eerder getoonde voorwerpen, documenten en foto’s uit de tijd van toen. ‘Balen Bevrijd’ richt zich in het bijzonder op jeugdige bezoekers, die zelf op pad kunnen gaan in de interactieve zones of zich kunnen laten gidsen door de Engelse soldaat Tommy. De Balense scholieren mochten in avant-première al een bezoekje brengen aan het museum, bekijk het verslag van BalenTV onderaan. Daar vind je bij 'downloads' ook de folder 'Oorlog is (g)een kinderspel'.

Het Pop-up museum is open tijdens de openingsuren van VC De Kruierie en op zondag van 10u tot 17u. De toegang is gratis.

Meer info over het Pop-Up Museum

 

Route 44

Op vrijdag 13 september lanceren Erfgoed Balen en de Werkgroep Balen Bevrijd ook 'Route 44'. Dat is een permanente fietsroute langsheen het oorlogsverleden van Balen, Olmen en de gemeentegrenzen met Leopoldsburg en Lommel. Op deze 44 km lange tocht via de fietsknooppunten maak je kennis met heel wat onbekende plaatsen en verhalen die rechtstreeks teruggaan naar die bewuste septembermaand van 1944.

De gratis ErfgoedApp wijst je de weg en belicht onderweg interactief (via tekst, beeld en geluid) het Bevrijdingsverhaal bij 15 stoppunten. Je kan ook een fietskaartje verkrijgen in vrijetijdscentrum De Kruierie, waar de route vertrekt en eindigt.

Meer info over 'Route 44'

 

De Balense scholieren mochten in avant-première al een bezoekje brengen aan het museum. Bekijk het verslag op BalenTV (beelden Jef Cleemput):

2019 Pop-Up museum Balen Bevrijd from Gemeente Balen on Vimeo.

Nieuwsoverzicht
Pop-up museum Balen Bevrijd

Contact

Erfgoed Balen

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u - 16u
adres
Vaartstraat 292490 Balen
tel.
014/74 41 70
e-mail
erfgoed@balen.be