Code oranje voor brandgevaar, code rood voor hoge temperaturen

woensdag 24 juli 2019
Voor de brandgevoelige natuurgebieden heeft ANB code oranje afgekondigd: je mag niet roken of vuur maken en hou kinderen onder toezicht. Bel snel 112 als je een vuurhaard opmerkt. Het KMI kondigt code rood af, omwille van de hoge temperaturen: drink en rust voldoende en zoek een koele ruimte op.

[UPDATE 28 juli 2019: Brandfase geel is van toepassing, dus niet langer rook-en vuurverbod, maar er wordt nog wel aangeraden om voorzichtig om te springen met vuur in natuur-, bos- en heidegebieden. Ook de code rood voor hoge temperaturen is niet meer van toepassing.]

Oorspronkelijk bericht van 24 juli 2019:

 

Het Vlaams Agentschap Natuur en Bos (ANB) kondigt vanaf woensdag 24 juli voor de brandgevoelige natuurgebieden code oranje af. Voor Balen is dat De Most-Keiheuvel. Mogelijk stijgt dit later op de week nog naar code rood.

 

Rook- en vuurverbod in alle natuur-, bos- en heidegebieden

Op advies van Brandweer zone Kempen kondigt de burgemeester een rook- en vuurverbod af in alle natuur-, bos- en heidegebieden van onze gemeente. Dus wil zeggen dat het o.a. verboden is om in deze gebieden te barbecueën, kampvuren te houden, werkzaamheden uit te voeren waarbij vonken ontstaan. Ook sigarettenpeuken of uitlaten van auto's en moto's kunnen brand veroorzaken.

Momenteel is het in deze gebieden kurkdroog waardoor er een verhoogde kans op brand is. De burgemeester en de brandweer vragen aan alle burgers om in deze gebieden zeer attent te zijn voor eventuele vuurhaarden en daarbij direct de brandweer te verwittigen via het nummer 112.

Indien mogelijk raadt de brandweer aan om alle activiteiten in bossen, natuur- en heidegebieden tot een noodzakelijk minimum te beperken. 

 

Kampvuren

Geplande kampvuren van jeugdverenigingen mogen niet doorgaan. Het gemeentebestuur heeft de betrokken jeugdverenigingen verwittigd.

 

Kinderen onder toezicht

De oproep om kinderen onder toezicht te houden, wordt gedaan omdat veel bos- en heidebranden worden veroorzaakt door spelende kinderen, die het brandgevaar niet kunnen inschatten. 

 

 

Warme dagen is zorg dragen

Met deze temperaturen is het zelfs voor gezonde mensen risicovol om (zware) inspanningen te doen. Daarom roept het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid op om extra waakzaam te zijn voor kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen, jonge kinderen en alleenstaanden. 

Meer info en tips om problemen bij warme temperaturen te voorkomen, vind je in een eerder bericht.

Nieuwsoverzicht
Keiheuvel

Contact

Veiligheid

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 58
e-mail
veiligheid@balen.be