Bestel inheems en streekeigen plantgoed

maandag 02 september 2019
Nog t.e.m. 20 oktober kan je inheems en streekeigen plantgoed bestellen met de actie ‘Behaag Onze Kempen’. Deze planten en struiken gedijen van nature goed op onze arme Kempense zandgronden en in ons grillig klimaat. Ze zijn ook beter bestand tegen ziekten en plagen, zoals de buxusmot.

Begin met je goed te informeren

Zoek je soorten die geschikt zijn voor jouw tuin? Informeer je vooraf goed! Je vindt heel wat nuttige informatie op www.iok.be/bok en in de gratis infobrochure. Op de website kan je bij 'een haag kiezen' ook eenvoudig te weten komen welke haag ideaal is voor jouw tuin.

 

 

Al eens gedacht aan een gemengde haag?

Gemengde hagen bestaan uit meer dan één soort. Deze hagen zijn beter bestand tegen ziekten en plagen en hebben een mooi blad-, bloesem- en besseneffect.

 

Aanbod

De organisatoren van de actie ‘Behaag onze Kempen’ bieden inheems en streekeigen haagplantsoen, (hoogstam)fruitbomen, kleinfruit, vruchtbomen, enkele klimplanten, enkele heesters, steunpalen voor fruitbomen en compost aan. Inheemse en streekeigen haagplanten gedijen van nature goed op onze arme Kempense zandgronden. Ze trekken meer diersoorten aan en vergroten de natuurwaarde van je tuin. Heel wat van het aangeboden plantgoed is ook zeer nuttig om meer bijen aan te trekken naar je tuin (op bestelformulier aangeduid met een J). Speciaal voor de bijen wordt ook bloemenzaad voor bloemenweiden en bloembollen aangeboden. Een bijenbosje biedt dan weer een ideale combinatie van planten om bijen naar je tuin te lokken en de biodiversiteit in je buurt te versterken.

De organisatoren kiezen waar mogelijk voor autochtoon plantmateriaal, dit zijn nakomelingen van planten die zich hier na de laatste ijstijd spontaan hebben gevestigd. Autochtone planten zijn beter aangepast aan ziektes, uitzonderlijke vorstperiodes, interacties met andere organismen… Onze fauna en flora zijn beter aangepast aan de groei- en bloeicyclus van autochtone bomen en struiken.

 

Hoe bestellen

Bestellen doe je bij voorkeur via www.iok.be/bok. Maar je kan ook bestellen door het bestelformulier (bij 'downloads helemaal onderaan) af te leveren bij de milieudienst. Bestellen kan tot en met 20 oktober!

 

Afhalen plantgoed

Het bestelde plantgoed dien je zelf af te halen op zaterdag 23 november tussen 9u30 en 11u30 op de afhaalplaats van je keuze.

 

Inspiratiewandeling met Joeri Cortens op 19 oktober

Op zaterdag 19 oktober kan je om 14u (tot 16u) in het Begijnhof van Herentals (Begijnhof 29, afspraak aan de wereldwinkel) een inspiratiewandeling maken onder begeleiding van Joeri Cortens (gekend van o.a. het VTM-programma Wild van Dieren). Je maakt er kennis met diverse fruitrassen, ontdekt op welke manier en welke soorten groot- en kleinfruit je in je tuin kan kweken en ontdekt hoe rijk en b(l)oeiend het assortiment bomen en struiken van 'Behaag Onze Kempen' is.

Tijdens deze wandeling ontmoet je quasi elke aangeboden soort 'live', omkaderd met smakelijke info van Joeri over het gebruik, historiek en meerwaarde van het aangeboden plantgoed in elke tuin. Wie na afloop nog specifieke vragen heeft over het ontwerp/de inrichting van zijn of haar tuin, kan na de rondleiding terecht bij Joeri en de andere vrijwilligers van Natuurpunt, JNM en Velt.

 

Meer info?

Bezoek www.iok.be/bok, haal een gratis infobrochure af op het gemeentehuis of neem contact op via behaag.onze.kempen@iok.be.

Nieuwsoverzicht
Behaag onze Kempen!

Contact

Milieudienst

Open vandaag: 9u - 12u
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 90
e-mail
milieudienst@balen.be