logo print  logo ocmw print

Rookmelders verplicht in elke woning vanaf 2020

maandag 09 september 2019
Vanaf 1 januari 2020 moet elke woning in Vlaanderen per bouwlaag over minstens één rookmelder beschikken. Rookmelders vormen een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Ze zijn helemaal niet duur en makkelijk zelf te plaatsen.

Eenvoudige bescherming tegen brandgevaar

Woningbranden eisen elk jaar heel wat mensenlevens. En het is vooral de verstikkende rook die hiervoor verantwoordelijk is. Je wordt er ’s nachts immers niet wakker van. Rookmelders vormen dan ook een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand.

 

Verplicht vanaf 2020 in élke woning

Wie in Vlaanderen een woning bouwt, renoveert of verhuurt, moest sinds 1 januari 2013 al rekening houden met een aantal verplichtingen rond het plaatsen van rookmelders. Vanaf 1 januari 2020 gelden deze verplichtingen dus voor alle Vlaamse woningen. Ook voor woningen die worden bewoond door de eigenaar. Per bouwlaag dien je minstens 1 rookmelder te voorzien. Je kan ze kopen in bijna elke doe-het-zelfzaak of op het internet. Let er wel op dat de rookmelder CE gemarkeerd is en voldoet aan de norm NBN EN 14604.

 

Huurder of verhuurder?

Als verhuurder ben je verplicht de nodige rookmelders aan te kopen en te plaatsen. Het regelmatig testen en het vervangen van de batterijen is dan weer de plicht van de huurder.

 

Meer info

Download helemaal onderaan de handige folder over rookmelders of surf naar www.wonenvlaanderen.be/rookmelders voor meer info.

Je kan ook meer info verkrijgen bij Mireille Vansweevelt (huisvestingsambtenaar van de gemeente Balen) via 014/74 40 83 of wonen@balen.be.

 

Bekijk het campagnefilmpje over rookmelders van het Agentschap Wonen:

Nieuwsoverzicht
Rookmelder

Contact

Bouwdienst - ruimtelijke ordening

Open vandaag: 9u - 12u en van 16u - 19u
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 80
e-mail
bouwdienst@balen.be
Naar top