Warme dagen? Zorg dragen!

vrijdag 21 juni 2019
In de laatste week van juni belooft het tropisch warm te worden. Voor vele mensen betekent dat heerlijk genieten. Maar extreme warmte kan ook gevaarlijk zijn. Met deze tips beperk jij de kans op gezondheidsproblemen op warme dagen voor jezelf én anderen tot een minimum.

Heel wat organisaties (zoals de Stichting tegen Kanker) en overheden roepen op om op erg zonnige dagen deze vier gouden tips toe te passen:

• zoek voldoende de schaduw op
• drink meer (water) dan gewoonlijk, ook als je geen dorst hebt
• draag dunne, lichtgekleurde kledij en een pet of hoed
• smeer jezelf om de twee uur in


Door je gedrag aan te passen, kan je het risico op huidkanker en gezondheidsproblemen bij hitte in grote mate beperken.

Het aantal mensen met huidkanker is de laatste tien jaar namelijk meer dan verdrievoudigd. Maar liefst één op vijf mensen ontwikkelt tijdens zijn leven een vorm van huidkanker. Meer dan 90 % daarvan is te wijten aan overmatige blootstelling aan uv-stralen. Toch blijven mensen het fenomeen huidkanker onderschatten, waardoor ze zich onvoldoende tegen de zon beschermen.

Bekijk ook de eenvoudige tips bij de downloads. 

 

Extra aandacht voor kinderen én senioren

Goed smeren is van belang, ook en vooral voor jonge kinderen. Hun huid is nog jong en dus extra gevoelig voor schadelijke uv-stralen. Als een kind zonnebrand oploopt, is dat doorgaans een pijnlijke affaire, maar de roodheid verdwijnt snel. Dit in tegenstelling tot het risico op huidkanker, dat blijft levenslang verhoogd! Een verbranding is namelijk een regelrechte aanslag op de huidcellen, en dit kan een blijvende beschadiging van de diepere huidlagen veroorzaken. Extra bescherming van de kinderhuid is dus erg belangrijk. Niet alleen op vakantie, maar zeker ook bij mooi weer thuis in de tuin, tijdens uitstapjes en op het sportterrein. Wijs uw kinderen op de risico’s van een teveel aan zon, maar leer hen vooral om zich te beschermen.

Ook senioren zijn een kwetsbare groep. Met de jaren wordt onze huid immers steeds dunner en ook kwetsbaarder, wat maakt dat een goede bescherming van levensbelang is.

 

Bereid je voor en zorg voor anderen

Elk jaar sterven er mensen aan de gevolgen van erg warme temperaturen. Vaak gaat het om alleenstaande ouderen of chronisch zieken. Ga dus op warme dagen eens kijken of ze zich goed voelen en voldoende vocht binnen krijgen.

Ook baby’s en kinderen zijn een kwetsbare groep. Wist u dat ze pas dorst krijgen wanneer ze reeds uitgedroogd zijn? Wacht dus zeker niet tot het moment dat een kind zelf aangeeft dat het dorst heeft, maar laat het op regelmatige tijdstippen een kleine hoeveelheid drinken.

 

Nog enkele tips bij waarschuwingen rond ozon of hitte?

  • Drink meer dan gewoonlijk en bij voorkeur water.
  • Zoek een plekje in de schaduw
  • Blijf zoveel mogelijk binnen en koel je lichaam regelmatig af (bv. lauwe douche of voetenbad).
  • Verlucht je woning op momenten dat het buiten koeler is dan binnen (ochtend) en hou de zon buiten (zonnewering).
  • Rust voldoende en beperk lichamelijke inspanningen, of verplaats ze naar een koeler moment (in de ochtend).
  • Bescherm je tegen de zon.
  • Hou ouderen en hulpbehoevenden in het oog.
  • Laat je kinderen of huisdieren nooit alleen achter in een geparkeerde auto!


Heeft de zon of warmte je toch te pakken? Reageer dan op tijd.

Banale symptomen als hoofdpijn of duizeligheid kunnen de eerste symptomen zijn van ernstige problemen. Voel je je niet lekker op een hele warme dag? Drink dan meteen meer water, zoek een koele plek en rust. Als je toch twijfelt, contacteer je best even je huisdokter. Reageer je of iemand anders opeens abnormaal op de warmte (denk daarbij bv. aan braken, overvloedig zweten, kortademigheid, een hoge lichaamstemperatuur,...), bel dan meteen de spoeddiensten. Koel ondertussen de persoon in moeilijkheden af en pas eerste hulp toe indien nodig.

Meer info en tips vind je op www.warmedagen.be.

Nieuwsoverzicht
zonnecreme smeren kind

Contact

Veiligheid

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 58
e-mail
veiligheid@balen.be