Postelweg volledig open vanaf vrijdagavond 14 juni

vrijdag 14 juni 2019
Op vrijdagavond 14 juni gaat de gewestweg N136 (Rijsberg-Rijsbergdijk-Postelweg-Postelsesteenweg) tussen Soef in Balen en de Kiezelweg in Mol-Rauw opnieuw open voor alle verkeer. Deze 8 km vrijliggende fietspaden betekenen een enorme stap voorwaarts voor de fietsveiligheid in beide gemeenten.

Bekijk hier de foto's van het infietsmoment door de zesdejaars van De Bosmier (gemeentelijke basisschool Rijsbergdijk) en senioren van Mol.

  

2019 Inhuldiging fietspad Rijsberg(dijk)-Postelweg from Gemeente Balen on Vimeo.

 

Het afgelopen 1,5 jaar werd langs dit traject een achttal kilometer vrijliggende fietspaden aangelegd, samen met een nieuw wegdek en energiezuinige ledverlichting. Ondanks de onvoorziene problemen in fase 1 die voor vertraging zorgden, klaarde de aannemer de klus binnen de afgesproken termijn dankzij het samenbrengen van fase 2 en 3.

 

Start in 2006

De realisatie van veilige fietspaden langs de gewestweg N136 over de gemeentegrens van Balen en Mol liep achter de schermen al meerdere jaren. In 2006 startte het dossier met eerste technische voorstudies en een subsidieaanvraag. De aankoop van de vereiste gronden van de aanpalende bewoners en handelaars ging van start in 2012. Dankzij de bereidwillige medewerking van de meeste betrokkenen verliepen deze aankopen snel in vergelijking met andere projecten.

Eind 2016 werd voor het project een stedenbouwkundige vergunning uitgereikt. In de zomer van 2017 kreeg aannemer Deckx de opdracht toegewezen na een aanbestedingsprocedure. De werken vingen aan begin 2018. 

 

Kostprijs

Het project kost in totaal 5,4 miljoen euro, verdeeld over Balen, Mol en het Agentschap Wegen en Verkeer. Een groot deel van het gemeentelijk aandeel wordt vanuit Vlaanderen gesubsidieerd. De gemeentebesturen coördineerden de realisatie.

 

Inwoners en handelszaken

De werken hadden uiteraard een grote impact op de betrokken bewoners en de handelszaken. Dankzij de opdeling in verschillende fasen werd de hinder ingeperkt. Om de vooropgestelde timing na een vertraging in fase 1 alsnog te behalen, werden fase 2 en fase 3 gelijktijdig uitgevoerd. Omdat de Zuiderring als ontsluitingsweg beide fases in het midden doorkruiste, kon dit perfect zonder de bereikbaarheid in het gedrang te brengen. Naast de fasering leverde de aannemer alle mogelijke inspanningen om de woningen en handelszaken maximaal bereikbaar te houden. De gemeentebesturen wensen uitdrukkelijk alle omwonenden en handelszaken binnen de werken en ook de bewoners langs de omleidingswegen te bedanken voor hun geduld en de positieve houding. Mede door hun volharding en begrip zijn we tot dit mooie en vooral veilige resultaat gekomen.

 

Eindelijk veilige fietspaden!

Want het eindresultaat mag gezien worden. Het nieuwe wegdek rijdt veel comfortabeler dan wat er voorheen lag. Tegelijk zijn de nutsleidingen vernieuwd en ondergronds gebracht. Er is ook nieuwe energiezuinige (led) straatverlichting. Maar het zijn vooral de fietsers en de schoolgaande jeugd die zullen genieten van de ruim 8 kilometer veilige, vrijliggende fietspaden over het volledige traject tussen de rotonde in Soef (Balen) en de Kiezelweg in Rauw (Mol). Dat hebben de leerlingen van De Bosmier en de senioren van Mol al bij de inhuldiging mogen ervaren.

Nieuwsoverzicht
Postelweg open vanaf 14 juni

Contact

Dienst openbare werken (wegenwerken)

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 70
e-mail
wegenwerken@balen.be