logo print  logo ocmw print

Wat deden de Olmenaren met hun Buurtbudget? Ontdek het op 15 juni!

maandag 10 juni 2019
Een jaar geleden stelde een Leaderproject een Buurtbudget van 8.000 euro ter beschikking aan de Olmenaren om hun buurt aangenamer te maken. Iedereen is welkom op zaterdag 15 juni om 13u30 aan de Pastorij, waar de realisaties (een tent, buurtbank, bijenhotel en Boskapelwandeling) voorgesteld worden.

Wat is het Buurtbudget?

Leader is een Europees subsidieprogramma dat via verschillende projecten het platteland wil versterken. Eén van die projecten is het Buurtbudget, dat voor het eerst liep in Olmen en Arendonk. Dankzij de financiële en inhoudelijke steun van o.a. Europa, Vlaanderen, de provincie Antwerpen en de gemeente Balen, kreeg een buurt een eenmalige som van 8.000 euro ter beschikking om er het samenwonen aangenamer te maken voor iedereen. De inwoners van de uitgekozen buurt in Olmen mochten zelf beslissen wat ermee zou gebeuren, zolang het niet voor een commercieel of persoonlijk doel werd gebruikt.

 

Pastorij centraal

In de zomer van 2018 vond een eerste vergadering plaats met een aantal geïnteresseerde buurtbewoners en partners. “Om praktische redenen konden niet alle Olmenaars mee vergaderen, maar iedereen moest wel kunnen meegenieten van het resultaat”, zegt vrijetijdsbemiddelaar Hanne Weckx, die namens de gemeente Balen het project begeleidde. “Na de eerste vergaderingen bleef er een projectgroep om ideeën te bespreken en verder uit te werken. Al snel bleek dat de Pastorij van Olmen centraal zou staan in de plannen. Onder het motto: De Pastorij zou het hele jaar door een plaats moeten zijn van ontmoetingen tussen jong en oud, tussen alle Olmenaren.”

 

Een tent voor iedereen

De groep besliste om met het Buurtbudget een tent van 8 op 15 meter aan te kopen. Deze komt permanent aan de Pastorij te staan vanaf begin april tot eind september. Hanne: “Zo kunnen verenigingen er hun activiteiten buiten laten doorgaan, maar ook toevallige voorbijgangers en Olmenaars kunnen de tent gebruiken om er samen te komen. De gemeentediensten hebben de tuin van de Pastorij in de lente trouwens helemaal opgeknapt en er komt nog een extra buurtbank bij.”

 

Wandeling, bijenhotel en wilgenhut

Eén van de leden van de projectgroep bedacht ook de Boskapelwandeling, met vertrek en aankomst aan de Pastorij. “Deze bewegwijzerde wandeling van 2,5 km gaat door de bossen van de Lichtenboslaan en langs een stukje Olmense geschiedenis. Ze is toegankelijk voor iedereen, dus ook voor mensen met kinderwagens en rolstoelen. Met het Buurtbudget plaatsten schoolkinderen in de tuin van de Pastorij ook nog een bijenhotel. Ten slotte komt er ook nog een wilgenhut te staan”, besluit Hanne.

 

Ontdek de verwezenlijkingen op 15 juni

Al deze mooie verwezenlijkingen worden aan de Olmenaren voorgesteld op zaterdag 15 juni om 13u30 aan de Pastorij van Olmen. Om 14u start daar ook het gratis straatanimatiefestival Midzomermarkt.

 

Info: Hanne Weckx, vrijetijdsbemiddelaar, p/a VC De Kruierie, 014/74 40 50, dekruierie@balen.bewww.buurtbudget.be

Nieuwsoverzicht
Tent Pastorij

Contact

Vrijetijdscentrum De Kruierie

Open vandaag: 10u - 20u
adres
Bevrijdingsstraat 12490 Balen
tel.
014/74 40 50
e-mail
dekruierie@balen.be
Naar top