Gemeente Balen Gemeente Balen

Meldpunt Aziatische hoornaar

maandag 27 mei 2019
Heb jij (een nest) Aziatische hoornaars gezien? Meld dit dan op vespawatch.be. Zo kan de overheid deze invasieve uitheemse wesp in kaart brengen en zoveel mogelijk bestrijden. Ze vormen immers een bedreiging voor honingbijen en bestuivers.

Hoe herken je de Aziatische hoornaar?

De Aziatische hoornaar is een grote, donkere wesp. Ze is groter dan een gewone wesp en iets kleiner dan de inheemse Europese hoornaar. Je kan een Aziatische hoornaar goed herkennen aan haar unieke kleurencombinatie (zie figuur). Op de kop en het borststuk zijn ze volledig zwart. Ook het achterlijf is grotendeels zwart met slechts één brede gele band. De pootjes zijn zwart met opvallende gele tipjes.

 

Niet agressief in de vrije natuur

Van de hoornaars hoef je zelf weinig schrik te hebben. De Aziatische hoornaar mag dan wel zeer agressief zijn als je haar nest verstoort, in de vrije natuur toont ze geen interesse in de mens. Met haar angel kan de hoornaar wel meermaals pijnlijk steken zoals andere wespen. Daag ze dus zeker niet uit!

 

Verdelg zelf geen nesten

Geverifieerde meldingen komen automatisch in de werklijst van de bevoegde brandweerzones terecht. De brandweer komt dan het nest vernietigen. Dit is gespecialiseerd en gevaarlijk werk waar je niet zelf aan kan beginnen.

 

Meer info op vespawatch.be

Nieuwsoverzicht
Aziatische hoornaar

Contact

adres
Vredelaan 22490 Balen
tel.
014/56 66 30 (administratie, niet voor meldingen)
e-mail
brandweer@geel.be