logo print  logo ocmw print

Direct gevaar door wespennest? Vraag verdelging aan via e-loket

maandag 27 mei 2019
Als je een wespennest hebt, kan je via het e-loket van Brandweer zone Kempen een aanvraag doen om dit te laten verdelgen. Dit kost 30,25 euro in heel de zone. De brandweer raadt aan dit enkel te laten doen bij direct gevaar. Bij twijfel kan je de brandweer contacteren voor advies.

Vraag verdelging aan via e-loket

Wil je overgaan tot een wespenverdelging? Dan kan je dit 24/24 en 7/7 aanvragen via het e-loket van Brandweer zone Kempen. Zo komt je aanvraag rechtstreeks in de zonale meldkamer terecht. Je betaalt 30,25 euro (incl. BTW) voor de verdelging.

 

Wespenverdelging: wanneer wel en wanneer niet?

In principe kunnen mensen en wespen perfect samenleven. Ze vliegen niet rond op zoek naar een sappig plekje om te steken. Is het nest dus achteraan de tuin, in een boom of in een berghok waar iemand zelden binnengaat? Dan is het eigenlijk niet nodig om het nest te verdelgen. Het is een ander verhaal als het nest in de woning hangt of op plaatsen waar veel passage is.

 

 

Ben je niet zeker?

Bel tijdens de kantooruren naar het wespennummer (014/56 69 90) van Brandweer zone Kempen. Zij geven je graag advies.

 

Wie beslist of een nest verdelgd wordt of niet?

Dat beslist iedere aanvrager zélf. De brandweer geeft advies, maar de eindbeslissing ligt steeds in handen van de aanvrager zelf. 

 

3 goede redenen om een wespennest niét te laten verdelgen

  1. Insecten zijn erg nuttige dieren

    Wespen zijn echte opruimers. Ze voeden zich met allerlei insecten zoals vliegen, muggen en bladluizen. De Europese hoornaar heeft het voornamelijk op andere wespen en vliegen gemunt. In die zin is het zelfs een bondgenoot voor wie een zomerse barbecue organiseert. De brandweer is dan ook grote voorstander om wespennesten niet te verdelgen als het niet echt nodig is. De enige uitzondering is de Aziatische hoornaar. Deze moet zo veel mogelijk verdelgd worden omdat hij een bedreiging is voor onze honingbijen. Bijen en hommels zorgen voor de bestuiving van 80 procent van de bloemen, planten en grassen

  2. De impact van een wespenverdelging op de natuur

    De brandweer is de grootste verbruiker van wespenpoeder in Vlaanderen. Ieder jaar worden duizenden kilo’s gebruikt voor de verdelging van wespennesten. Dat vertelt ons iets over de impact ervan op de natuur.

  3. De kostprijs

    Een wespenbestrijding is niet gratis en kost 30,25 euro. En met dat bedrag kan je toch leukere dingen doen.

 

Meer info

Nieuwsoverzicht
Wespennest

Contact

adres
Vredelaan 22490 Balen
tel.
014/28 78 00 (administratie, niet voor meldingen)
e-mail
brandweer@geel.be
Naar top