Gemeente Balen Gemeente Balen

Alles geregeld voor de verkiezingen van 26 mei?

maandag 06 mei 2019
Heb jij alles al geregeld voor de verkiezingen van 26 mei? Om bijvoorbeeld een volmacht te geven, breng je best vooraf de nodige bewijsstukken binnen bij de dienst bevolking. Klik verder voor de meest voorkomende vragen (én antwoorden) over de verkiezingen.

Kan je niet gaan stemmen op 26 mei?

In België is de stemming verplicht. Toch kan het zijn dat je niet kan gaan stemmen. Er zijn 7 geldige redenen om afwezig te zijn (zie '7 redenen voor afwezigheid' bij downloads onderaan). Je hebt dan twee mogelijkheden:

  • je kan volmacht geven aan iemand om in jouw plaats te gaan stemmen
  • je kan je verontschuldigen voor de verkiezingen

Je zorgt er best voor dat je vooraf de nodige bewijsstukken binnenbrengt bij de dienst bevolking. Doe je dat niet dan moet je dit uiterlijk op 31 mei regelen met het Vredegerecht in Mol (Molderdijk 7).

 

Wat moet ik doen als ik in België op vakantie ben?

Een vakantie in het binnenland is geen geldige reden voor een verontschuldiging. Je moet dus je vakantie onderbreken en naar het stembureau gaan dat op je oproepingskaart staat.

 

Hoe geef je volmacht?

Alle kiezers die zich in één van de 7 geldige redenen (zie '7 redenen voor afwezigheid' bij downloads helemaal onderaan) bevinden en dat kunnen bewijzen, kunnen een volmacht geven aan een andere kiezer. De persoon die volmacht krijgt, heeft ook je oproepingskaart nodig. Let wel: als Belg kan je enkel volmacht geven aan een Belgische kiezer, niet-Belgen aan zowel Belgen als niet-Belgen. Elke kiezer kan echter maar één volmacht krijgen.
Je haalt tijdig een volmachtformulier af bij de dienst bevolking of op www.verkiezingen.fgov.be. Je vult hierop de gevraagde gegevens in en ondertekent het document.

 

Hoe moet ik stemmen?

In Balen stemmen we met dezelfde stemcomputers als bij de vorige (gemeenteraads)verkiezingen. Belgische kiezers zullen eerst stemmen voor de verkiezing van het Europese parlement, vervolgens voor de verkiezing van de Kamer van volksvertegenwoordigers (federaal parlement) en ten slotte voor de verkiezing van de Gewest- en Gemeenschapsparlementen (Vlaams parlement).

 

Kan ik vooraf eens oefenen op een stemcomputer? 

In Balen stemmen we met dezelfde stemcomputers als bij de vorige (gemeenteraads)verkiezingen. Je kan van 2 tot 17 mei oefenen op een testcomputer tijdens de openingsuren in het gemeentehuis en VC De Kruierie.
Op de verkiezingsdag zelf kan je ook altijd de hulp inroepen van de voorzitter van je stembureau.

 

Oproepingskaart verstuurd eind april

Op zondag 26 mei zijn er verkiezingen voor een nieuw federaal, Vlaams en Europees Parlement. Iedere Belg die dan tenminste 18 jaar is, is stemplichtig. In Balen stemmen we elektronisch, via de computer dus. De locatie van je stembureau staat duidelijk op je oproepingskaart vermeld die je eind april ontving.  Als je  geen brief ontvangen hebt of je bent hem kwijt geraakt, kan je altijd een duplicaat aanvragen op de bevolkingsdienst tot en met zondag 26 mei om 12u. Informeer tijdig eens bij de dienst bevolking via verkiezingen@balen.be

 

Waar en wanneer moet ik gaan stemmen?

Je kan je stem uitbrengen op zondag 26 mei tussen 8u en 16u. Neem je oproepingskaart en je identiteitskaart mee. Kijk goed na op welke locatie je moet gaan stemmen. In Balen zijn dat één van de volgende locaties:
• sportcomplex Bleukens (Centrum, Hoolsterberg 36): stembureau 28, 29, 30, 31 en 32
• school De Twinkeling (Hulsen, Ossenberg 100): stembureau 33 en 34
• school De Bijenkorf (Rosselaar, Haverstraat 6): stembureau 35 en 36
• school De Puzzel (Schoor, Sint-Rochusstraat 91): stembureau 37, 38 en 39
• school De Puzzel Gerheide (Endstraat 7): stembureau 40 en 41
• school De Bosmier (Rijsbergdijk, Streekweg 11): stembureau 42 en 43
• sporthal Olmen (Schoolstraat 13): stembureau 44, 45 en 46

Tussen 8u en 10u is het meestal overal erg druk. Het is ook aan te raden om met de fiets te gaan, want dan ben je het snelste terug vertrokken.  

 

Verhuisd na 1 maart 2019?

Ben je na 1 maart 2019 verhuisd? Dan moet je in je vorige gemeente gaan stemmen. De kiezerslijsten worden immers op 1 maart opgesteld aan de hand van het bevolkingsregister op dat moment.

 

Op wie kan ik stemmen?

Maak best op voorhand je keuze. De officiële lijsten met kandidaten kan je vanaf 6 mei inkijken aan het raam van de inkomhal van het gemeentehuis, in de Bib of via de link hieronder: 

 

Info:
Dienst bevolking - verkiezingen
tel. 014/74 40 00
e-mail verkiezingen@balen.be
www.balen.be/verkiezingen 

 

Algemene informatie over de Europese verkiezingen.

Algemene informatie over de federale verkiezingen.

Algemene informatie over de verkiezingen van het Vlaams parlement.

Nieuwsoverzicht
Verkiezingscomputer Balen

Contact

Dienst bevolking

Open vandaag: 9u - 12u en van 17u - 20u
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 00
e-mail
bevolking@balen.be