logo print  logo ocmw print

Muziek verzacht dementie bij Balense senioren

dinsdag 26 februari 2019
Uit onderzoek is gebleken dat muziek een positieve invloed heeft op mensen met dementie of Alzheimer. Daarom stelt de Balense Seniorenraad – dankzij de financiële tussenkomst van Cera – tien mp3-spelers ter beschikking van de drie woonzorgcentra in de gemeente en CADO (dagopvang voor ouderen).

Mp3-spelers voor woonzorgcentra en ouderendagopvang

Uit onderzoek is gebleken dat muziek één van de laatste dingen is die uit het brein verdwijnen. Muziek roept bij iedereen herinneringen op en maakt gevoelens los en net dat is erg belangrijk bij mensen met dementie en Alzheimer. Aangeraden wordt om muziek – bij voorkeur hun lievelingsliedjes of muziek uit de leeftijdsperiode 15-25 jaar – op een draagbare muziekspeler te plaatsen. Daarom stelt de Seniorenraad tien mp3-spelers ter beschikking van de drie Balense woonzorgcentra (Ter Vest, Orelia Keiheuvel en Armonea Nethehof) en CADO (dagopvang voor ouderen). Dit dankzij de financiële tussenkomst van Cera, een financiële coöperatie die investeert in waardevolle projecten rond welvaart en welzijn.

 

Positieve invloed op personen met dementie

In verschillende zorgcentra hebben medewerkers gemerkt dat bewoners volledig op kunnen gaan in muziek en het zingen van liedjes van vroeger. Het beïnvloedt de stemming zeer positief en het is een manier om contact te maken, ook met mensen met dementie in een ver gevorderd stadium. Muziektherapie is erg effectief in het verbeteren van sociale vaardigheden en de emotionele toestand, en in het verminderen van gedragsproblemen.

 

Verhoogde levenskwaliteit

Muziektherapie geneest de dementie niet en vertraagt het aftakelproces niet, maar het is een adequaat middel om mensen die volledig in zichzelf gekeerd zijn weer ‘wakker’ te maken, ook al is het maar voor even. Het verhoogt de levenskwaliteit van de persoon met dementie en is ook voor de naasten een positieve ondersteuning in hun beleving van het hele proces.

 

Dementievriendelijke gemeente

‘Muziek verzacht dementie’ is het derde initiatief van de Balense Seniorenraad in het kader van ‘dementievriendelijke gemeente’. Op 11 februari was er het eerste van vier praatcafés dementie in samenwerking met de drie woonzorgcentra. Mantelzorgers kunnen tijdens deze infomomenten hun wederzijdse ervaringen delen en elkaar de nodige steun bieden. Eerder stippelde de Seniorenraad ook al een dementiewandeling uit in samenwerking met Erfgoed Balen en VVV Balen. Deze wordt binnenkort officieel gelanceerd.

Nieuwsoverzicht
De drie Balense woonzorgcentra en CADO (dagopvang voor ouderen) ontvingen mp3-spelers

Contact

Seniorenraad

Open vandaag: 14u - 20u
adres
Bevrijdingsstraat 12490 Balen
tel.
014/74 40 50
e-mail
dekruierie@balen.be
adres
Bevrijdingsstraat 12490 Balen
tel.
014/74 40 50
e-mail
dekruierie@balen.be
Naar top