Gemeente Balen Gemeente Balen

Laat je asbest golfplaten goedkoper ophalen door IOK

dinsdag 05 februari 2019
Vanaf nu komt IOK ook hechtgebonden asbest (golfplaten, leien, buizen) aan huis ophalen. Dankzij Vlaamse subsidies kan dit tijdelijk aan sterk gereduceerde tarieven, tot 80% goedkoper. Met deze actie willen IOK en de gemeente Balen werk maken van een versnelde en veilige afbouw van asbest.

Ondanks het feit dat ieder Balens gezin jaarlijks 200 kg hechtgebonden asbest gratis naar het containerpark mag brengen, verwijdert niet iedereen het asbesthoudend materiaal in en aan hun woning. Vermoedelijk omdat verwijdering door een gespecialiseerde firma hoge kosten met zich brengt. 
Maar het behouden van dit asbest is niet zonder risico. Dat kan onze brandweer ook verschillende keren per jaar vaststellen bij branden, met mogelijke gezondheidsrisico's voor de omgeving. Vandaar dit initiatief van IOK om de afbouw van asbest te versnellen.   

 

Hoe werkt de ophaling?

Je kan een plaatzak of container bestellen via 014/56 27 75, afvalbeheer@iok.be of het e-loket op  www.iok.be/asbest. IOK Afvalbeheer levert vervolgens de plaatzak(ken) of container. Daarbij zit een pakket met persoonlijke beschermingsmiddelen (overal, stofmasker en handschoenen) en een infobrochure met veiligheidsvoorschriften om het asbesthoudend materiaal veilig te verwijderen en op te bergen. IOK Afvalbeheer komt daarna op afspraak de asbesthoudende materialen bij je thuis ophalen.

Je kan maximum 6 plaatzaken (in 1 plaatzak passen maximaal 13 platen van +/- 400 kg = 30 m²) en 2 containers (vanaf 180 m² = +/- 80 platen = +/- 2.400 kg) aanvragen.

 

Wat kost het?

De actieprijs voor de plaatzakken bedraagt 30 euro/stuk en vanaf een tweede 20 euro/stuk. Ter vergelijking: de normale prijs bedraagt ongeveer 80 euro. Hierbij zijn plaatsing, ophaling, 2 sets PBM's* en een infobrochure inbegrepen.

De actieprijs voor een container bedraagt 170 euro/stuk, terwijl de normale prijs ongeveer 930 euro is. Daarbij inbegrepen zijn plaatsing, ophaling, 2 sets PBM's*, een infobrochure en een containerbag.

*PBM’s zijn persoonlijke beschermingsmiddelen. Een set van PBM’s bestaat uit een stofmasker type P3, een tyvec overall en handschoenen. Je kan extra sets bijbestellen aan 7 euro per stuk.

 

Kleine hoeveelheden gratis naar recyclagepark

Via het recyclagepark in Balen kan je ook steeds kleinere hoeveelheden asbest gratis afleveren. Per gezin en per jaar is dit 200 kg hechtgebonden asbest (golfplaten, leien,…).

 

Zelf asbestcement golfplaten verwijderen?

Om te weten of je het asbest zelf mag verwijderen (mits de nodige veiligheidsmaatregelen), moet je op onderstaande vragen overal ja kunnen antwoorden. In andere gevallen neem je best contact op met een erkend aannemer. Meer info op www.iok.be/asbest.

  • Kan je het materiaal verwijderen zonder het te breken?
  • Kan je het materiaal los schroeven met een traag draaiende schroefmachine?
  • Lijkt het materiaal nog in goede staat?
  • Heb je hulp (personen en machines) om de platen in zijn geheel te verwijderen en in zijn geheel naar beneden te brengen?
  • Weet je waaraan je begint?

 

Welke vorm van asbest?

In onderstaande infographic kan je terugvinden waar asbest in je woning kan voorkomen en vooral wat je binnen dit project mag meegeven. Heb je andere vormen van asbest, neem dan contact op met een erkend asbestverwijderaar. Die lijst vind je op www.iok.be/asbest.

 

Wat is het verschil tussen hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest?

Hechtgebonden asbest (vast asbest): hier zitten de vezels stevig vast in het dragermateriaal (bv. asbestcementen golfplaten, leien of buizen). Zolang dat asbest in goede staat is en niet onvoorzichtig wordt bewerkt (dus niet breken, plooien, boren,...), komen er nauwelijks vezels vrij.
Niet-hechtgebonden asbest (los asbest): hier zitten de vezels min of meer los (bv. asbesthoudende kachelkoord of plaaster-isolatie met juten doek rond isolatiebuizen). De vezels komen dus gemakkelijk vrij, zeker als het materiaal beschadigd is of gemanipuleerd wordt. De verwijdering van dit asbest laat je best over aan gespecialiseerde firma's. 

 

Infomoment op 21 mei

Op dinsdag 21 mei geeft IOK van 13u tot 14u30 in Den Travoo (aansluitend op het Buurtrestaurant) een infosessie over deze asbest-actie, met ruimte voor vragen. Gratis, inschrijven is niet nodig.

 

Meer info in de handige folder die je kan afhalen in de Infopunten (gemeentehuis, VC De Kruierie, ocmw-huis) of hieronder kan downloaden.

Nieuwsoverzicht
Asbest verwijderen

Contact

Milieudienst

Open vandaag: 9u - 12u
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 90
e-mail
milieudienst@balen.be