logo print  logo ocmw print

Ondernemen, wonen, werken, reizen: wat met de Brexit?

woensdag 29 januari 2020
Momenteel verandert er met de Brexit nog niet veel: je kan nog op dezelfde manier naar het Verenigd Koninkrijk reizen (een identiteitskaart is voldoende) en je mag er ook met je Belgisch rijbewijs rondrijden. Ook zullen er in 2020 geen extra douane-controles zijn. Meer info op de Brexit-website.

Het Verenigd Koninkrijk stapt op 31 januari 2020 uit de Europese Unie (de zgn. Brexit). De Vlaamse overheid heeft een website met actuele informatie over en gevolgen voor ondernemen, wonen, werken en reizen voor en na de Brexit.

Globaal verandert er dit jaar nog niet veel: tot eind december is er een overgangsperiode waarbij het Verenigd Koninkrijk (VK) nog altijd de Europese regels zal blijven volgen. 

• Je zal nog steeds op dezelfde manier naar Londen en de rest van het VK kunnen reizen, zonder al te veel moeilijkheden. Een identiteitskaart is bijvoorbeeld nog steeds voldoende.
• Je zal nog steeds in het VK met uw Belgisch rijbewijs kunnen rondrijden.
• Voor Europeanen die in het VK wonen, werken of studeren en Britten die in Europa wonen, verandert er op 1 februari niets.
• Hoewel in het akkoord is opgenomen dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese douane-unie zal stappen, zullen er in de dagen na 31 januari geen lange wachtrijen van vrachtwagens aan de grens staan, want douanecontroles komen er pas ná de overgangsperiode.
• De invoertarieven op Britse producten die de Europese Unie binnenkomen, veranderen voorlopig niet. Of de prijzen van Britse producten in Belgische winkels na 31 januari zullen veranderen, is moeilijk te voorspellen. Hetzelfde met de kostprijs van reizen naar het VK. Alles zal afhangen van de koers van het Britse pond.

Er verandert enkel iets op politiek vlak: er zullen vanaf 1 februari 2020 geen Britten meer aanwezig zijn of zeggenschap hebben in de Europese instelllingen, zoals de Europese Raad of het Europees parlement. 

Wat er na de overgangsperiode vanaf 2021 verandert, is nog niet duidelijk. Alles zal afhangen van het nieuwe handelsakkoord dat momenteel wordt onderhandeld. De Britten gaan ervan uit dat dit tegen het einde van het jaar wordt afgerond. 

(bron: vrtnws.be)

Website over Brexit

Klik hier voor de informatieve website over de Brexit van de Vlaamse overheid.

Voor algemene vragen kan je ook terecht op gratis Vlaamse Infolijn: tel. 1700 (elke werkdag  van 9u tot 19u).

Website over Brexit voor ondernemers: brexitready.be

Speciaal voor ondernemers is er een specifieke website met allerlei informatie over de stand van zaken, douaneformaliteiten, vergunningen, subsidies,...

Je vindt er ook 6 tips om je bedrijf voor te bereiden

Je kan er ook een 'Brexit impact scan' doen.

Of een brochure downloaden met aandachtspunten voor Vlaamse goederenexporteurs

Wil je antwoorden of advies op maat over de mogelijke gevolgen van de Brexit op sociaal, fiscaal en juridisch vlak? Stel ons uw vraag via brexit@fitagency.be en specialisten van Flanders Investment & Trade (FIT), het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) en Enterprise Europe Network zoeken het voor je uit.

Nieuwsoverzicht
Naar top