Haal gratis reflecterend huisnummerplaatje af in gemeentehuis

donderdag 17 januari 2019
Voortaan kan elke Balenaar aan de balie van het gemeentehuis een gratis reflecterend — en dus ook in het donker goed zichtbaar — huisnummerplaatje afhalen. 1 op 3 Balenaars heeft dat intussen al gedaan en is zo sneller vindbaar voor o.a. hulp- en politiediensten, postbodes en koerierdiensten.

Van levensbelang bij noodgevallen

Bij een noodgeval kan het cruciaal zijn dat ambulanciers, brandweer en politie snel op het juiste adres geraken. Ook voor postbodes, koerierdiensten en bezoekers is het vaak zoeken naar het juiste huisnummer. Daarom is het belangrijk dat deze nummers goed lees- en zichtbaar zijn, ook in het donker.

"We merken dat steeds meer mensen geen huisnummer ophangen", zegt brandweercommandant Jef Van Meensel. "De postbode weet het nummer meestal wel, maar wij moeten dat al rijdend vanop de openbare weg zien, wat zeker in het donker niet eenvoudig is." Volgens de brandweercommandant gaan daardoor soms kostbare minuten verloren: "Bij grote branden zie je de interventielocatie vaak al van ver, maar bv. bij een schouwbrand of wanneer iemand van de trap gevallen is, is dat niet het geval. Soms is snelheid van cruciaal belang voor zowel brandweer, ambulance als politie."

 

Gratis afhalen in gemeentehuis

Bij elke stedenbouwkundige vergunning voor een nieuwe woning krijg je een huisnummerplaatje toegestuurd. Maar niet iedereen hangt dit op (hoewel dit eigenlijk verplicht is). Op advies van de Balense Seniorenraad biedt de gemeente daarom elke inwoner opnieuw de kans om zo'n reflecterend huisnummerplaatje op te hangen.

Dit kan vanaf nu gratis afgehaald worden aan de balie van het gemeentehuis (daarvoor kon dat in VC De Kruierie). Appartementsbewoners kunnen naast hun eigen busnummer ook maximaal één hoofdnummer per ingangsdeur aanvragen. Wees er snel bij. Als de eerste voorraad uitgeput is, kan je je nummer bijbestellen. Je krijgt dan een bericht als de volgende bestelling binnen is.

 

Zelf bevestigen

Na het afhalen van je huisnummer bevestig je het plaatje zelf op je woning met een sterke siliconenlijm voor buitengebruik. Dit gebeurt op de gevel zichtbaar vanop de openbare weg en bij voorkeur naast de voordeur op 1,5 à 2 meter hoogte (als deze zichtbaar is vanop de straat). Snoei je planten ook regelmatig zodat je huisnummer zichtbaar blijft. Je oude plaatje verwijder je.

 

Ook op je brievenbus

Daarnaast is het ook aan te raden — zeker als je huis ver van de straat staat of moeilijk zichtbaar is vanop straat (door bv. hoge tuinplanten) — om een huisnummer aan te brengen op je brievenbus. Ook dit is een extra hulp voor de hulpdiensten.

Nieuwsoverzicht
Huisnummerplaatje

Contact

Seniorendienst

Open vandaag: 10u - 17u
adres
Bevrijdingsstraat 12490 Balen
tel.
014/74 40 50
e-mail
dekruierie@balen.be