Gemeente Balen Gemeente Balen

Pas op voor vriendschapsfraude op het internet

woensdag 28 november 2018
Dit jaar ontving de FOD Economie al 382 meldingen over vriendschapsfraude. Hierbij bouwen oplichters op sociale media en datingsites een vertrouwensband op met mensen en gaan vervolgens met hun geld lopen. Trap niet in dezelfde val met deze vier concrete tips.

Hoe gaan oplichters te werk bij vriendschapsfraude?

Oplichters zoeken hun potentiële slachtoffers vaak via datingsites en -applicaties zoals Tinder, maar ze gebruiken ook e-mail, chat of sociale media zoals Facebook om in contact met je te komen. Daarbij maken ze steevast gebruik van een vals profiel: een fictieve naam of iemands gestolen identiteit. Hun eerste doel: een vertrouwensband met je opbouwen. Meestal verklaren de oplichters op korte tijd hun liefde en spelen ze daarna in op je emoties om geld te vragen, bijvoorbeeld voor een vliegtuigticket om je te komen bezoeken of voor medische kosten van een ziek familielid.

 

4 vuistregels om jezelf te beschermen

Leer je iemand nieuw kennen via sociale media of op een datingsite of -applicatie? Wees op je hoede en ga na of je nieuwe vriend(in) wel te vertrouwen is:

  1. Ga de echtheid van zijn of haar profiel na en vraag voldoende info aan je nieuwe kennis of geliefde, zodat je weet met wie je te doen hebt.
  2. Vertrouw niet zomaar iedereen en hou persoonlijke informatie voor jezelf.
  3. Wees op je hoede voor “zielige” verhalen waarbij je nieuwe kennis de emotionele toer opgaat en je probeert te overtuigen om geld te bezorgen.
  4. Maak nooit zomaar geld over aan iemand die je eigenlijk niet kent. Als iemand je te mooi lijkt om waar te zijn, dan is hij/zij dat meestal ook.

 

Meld verdachte profielen

Zelf een verdacht profiel gezien dat je vals lijkt, of op zoek naar meer informatie en tips? Dan kun je terecht op de website temooiomwaartezijn.be.

Nieuwsoverzicht