Gemeente Balen Gemeente Balen

Vermijd CO in huis

vrijdag 23 november 2018
Elke herfst en winter opnieuw worden we geconfronteerd met CO-vergiftigingen. Koolstofmonoxide komt vrij bij de onvolledige verbranding van o.a. stookolie, aardgas, hout en steenkool. We geven je enkele tips hoe je CO in huis kan vermijden, wat de symptomen zijn en wat te doen bij CO-vergiftiging.

Wat is CO?

CO, voluit koolstofmonoxide, is een gas dat vrijkomt bij de onvolledige verbranding van de meest uiteenlopende brandstoffen (o.a. stookolie, aardgas, hout, steenkool). CO is kleurloos, geurloos, smaakloos en lichter dan lucht en dus laat het gas zich moeilijk detecteren. Maar de uitwerking op het menselijk lichaam liegt er niet om: CO is een dodelijk gas. In België is CO dan ook de meest voorkomende oorzaak van dodelijke ongevallen door vergiftiging.

 

Symptomen van CO-vergiftiging

CO wordt wel eens een sluipmoordenaar genoemd omdat je de eerste signalen van een CO-vergiftiging vaak niet herkent. Je wordt moe en wat misselijk, je krijgt wat hoofdpijn... Vaak denk je dat je gewoon vermoeid bent en heb je het gevoel dat je gaat indommelen. Er treedt echter duizeligheid en bewustzijnsverlies op. Indien je in dezelfde ruimte aanwezig blijft, leidt dit tot een coma of zelfs de dood.

 

Wat te doen bij CO-vergiftiging?

Wees alert bij verwardheid, hoofdpijn, duizeligheid, aandrang tot overgeven en een grieperig gevoel. Zet direct al je ramen en deuren open (aanvoeren goede buitenlucht) en verwittig de hulpdiensten als je bovenstaande symptomen gewaar wordt.

 

Hoe voorkomen? 

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Wat je zeker moet doen, is zorgen voor voldoende ventilatie. In een ruimte waar een risicovol toestel is geplaatst, is voldoende toevoer van verse lucht nodig.  Een luchtrooster van 10 op 15 cm in een deur of muur (best onderaan de ruimte) kan hier voor zorgen. Daarnaast is het afvoeren van  de verbrandingsgassen uit dit vertrek noodzakelijk.  Het gebruik van verbrandingstoestellen in afgesloten ruimtes dient altijd vermeden te worden. Een goed onderhoud van schoorstenen en verwarmingsapparaten is ook van belang. Het zijn vaak defecte of slecht onderhouden verwarmingstoestellen die tot de ergste CO-ongevallen leiden.

In de woning:

  • Verwarmingstoestellen op gas: Gelig oranje vlammen wijzen op slechte verbranding en dus op CO-gevaar; blauwe vlammen wijzen op een goede verbranding.
  • Beschadigde ruiten van de kachel vormen een risico op CO-vergiftiging.
  • Verplaatsbare kachels op petroleum of gas zijn levensgevaarlijk (‘Zibro Kamin, terrasverwarmers, …’), aangezien ze rookgassen uitstoten in de opstellingsruimte.

 Schoorsteen:

  • De schoorsteen moet voldoende hoog boven het dak uitsteken zodat een goede afvoer van de verbrandingsgassen is verzekerd.
  • Een schouw mag geen spleten hebben en moet droog zijn.
  • Houd ook rekening met het verplichte onderhoud van het stooktoestel en de schouw (jaarlijks voor stookolie en om de 2 jaar voor gas).

 

Dit artikel kwam tot stand dankzij het Kempens Woonplatform.

Nieuwsoverzicht
CO

Contact

Bouwdienst - ruimtelijke ordening

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 80
e-mail
bouwdienst@balen.be