Gemeente Balen Gemeente Balen

Gemeente vraagt herevaluatie ontslagen Mora

zaterdag 08 september 2018

Het gemeentebestuur van Balen vernam gisteren met ontzetting het herstructureringsplan van de snackproducent Mora in buurgemeente Mol, waar ook veel inwoners van Balen tewerkgesteld zijn. Het gemeentebestuur betreurt de aankondiging van bijna 100 ontslagen in Mol, meer dan de helft van het totaal aantal banen. En dit op een bijzonder vreemd moment waarbij we juist kunnen spreken van een economische revival. De gemeente vreest dan ook dat deze aankondiging puur uit koele zakelijke overwegingen zijn gemaakt door de hoofddirectie van Van Geloven Snacks (met vooral vestigingen in Nederland), waartoe Mora behoort. Terwijl snacks juist zeer nauw verbonden zijn met de frituurtraditie van ons land.

 

Beslissing herbekijken

De gemeente hoopt dan ook dat deze beslissing wordt herbekeken en of er geen andere opties zijn. Ook al omdat Mora een bedrijf is dat traditioneel kan terugvallen op werknemers die lang en trouw in dienst zijn en blijven. Ook veel inwoners van Balen behoren daartoe. Het zou bijzonder triest zijn indien men dit in deze woelige tijden niet zou koesteren en waarderen.

Indien dat niet mogelijk is, dringen we er als gemeentebestuur op aan om zo snel mogelijk een aanvaardbaar sociaal plan met voldoende financiële vangnet wordt opgesteld om de negatieve impact voor de betrokken gezinnen zoveel mogelijk te beperken.

 

Oproep aan Vlaamse en federale overheid

De gemeente roept de Vlaamse en federale overheid daarbij op om aan dit begeleidingsplan mee te werken, zodat maximaal gebruik kan gemaakt worden van sociale maatregelen om zoveel mogelijk naakte ontslagen te vermijden. De betrokken overheden weten maar al te goed dat deze regio het economisch moeilijk heeft en dat de tewerkstelling zeer onderhevig is aan conjunctuurschommelingen.

Nieuwsoverzicht