Gemeente Balen Gemeente Balen

Balen en ILV maken werk van unieke historische en culturele archiefstukken

dinsdag 04 september 2018
De Interlokale Vereniging (ILV) 'Intergemeentelijk Archiefbeheer' kon met steun van de provincie Antwerpen een regionaal depot uitbouwen voor archivalisch erfgoed. Ook de unieke historische en culturele archiefstukken uit Balen worden hier opgevangen.

De Interlokale Vereniging (ILV) 'Intergemeentelijk Archiefbeheer' is een samenwerkingsverband dat sinds enkele jaren het archief- en informatiebeheer binnen de gemeenten Balen, Dessel, Laakdal, Meerhout en Retie mee ondersteunt. ILV kon met steun van de provincie Antwerpen een regionaal depot uitbouwen voor archivalisch erfgoed. Dit depot werd ingericht in het pas vernieuwde Administratieve Centrum in Laakdal en zal culturele, historische archieven en documentatie uit de betrokken regio verzamelen en toegankelijk te maken voor historisch onderzoek.

 

Bescherming tegen schadelijke factoren

Door het bundelen van de krachten werd het mogelijk om een depot te creëren met een gecontroleerd én erfgoedvriendelijk binnenklimaat. De ruimte laat bovendien ook een zeer efficiënte plaatsing van documenten toe. Archiefstukken worden op die manier uitgebreid beschermd tegen allerhande schadelijke factoren, maar ook de beperkte ruimte kan zo maximaal worden benut.

 

Steun van de provincie Antwerpen 

De provincie Antwerpen ondersteunde, naast de inrichting van een regionaal depot voor archivalisch erfgoed, ook de aankoop van zuurvrije verpakkingsmaterialen voor historische en culturele archieven uit de vijf gemeenten. Kwetsbare stukken krijgen bijgevolg inerte verpakkingen, die de stukken moeten beschermen tegen de tand des tijds, opdat zij duurzaam worden geborgen voor de komende generaties.

Nieuwsoverzicht
Zuurvrije verpakkingsmaterialen

Contact

Erfgoed Balen

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u - 16u
adres
Vaartstraat 292490 Balen
tel.
014/74 41 70
e-mail
erfgoed@balen.be