Gemeente Balen Gemeente Balen

Scholennieuws: Fietstocht (+10j): Als kapellen vertellen

maandag 27 augustus 2018
Vertrek aan de Odrada-kapel voor een fietstocht langs 5 Balense kapellen en luister naar wat zij je te vertellen hebben. Jawel, de kapellen vertellen... Een spannende zoektocht naar een code om Odrada te bevrijden. Download de Erfgoedapp en vraag je lessenpakket aan bij Erfgoed Balen.

Red Odrada!

Odradas stiefmoeder heeft haar stiefdochter gevangen genomen in een piepklein kistje. Enkel door de code te kraken kan zij hieruit ontsnappen. Deze code kan alleen via de sprekende kapellen van Balen ontrafeld worden. Maar… stiefmoeder heeft een vloek uitgesproken over de kapellen, nu zijn ze deeltjes van hun eigen verhaal vergeten. Enkel door de waarheid te achterhalen kan je de code kraken. Ga daarom naar de vijf kapellen op de kaart en luister naar wat ze te vertellen hebben. Zoek naar sporen die leiden tot de waarheid. Veel succes!

Op deze fietsroute gaan leerlingen tussen 10 en 13 jaar aan de slag met een app (erfgoedapp.be) en een werkbundel. Het startpunt ligt aan de Odrada-kapel.

Inclusief lesimpulsen:

-       Oriënteringsles

-       Syntheseles

Heb je geen gsm of tablet? Geen probleem! Je kan de teksten en/of audiobestanden opvragen bij:

Esther Keunen

Consulente erfgoed en vrije tijd Erfgoed Balen

014/74 40 50

esther.keunen@balen.be

 

Eindtermen en leerplandoelen

Wereldoriëntatie:

8.13 Kinderen zijn nieuwsgierig naar de historische ontwikkeling van planten, dieren, mensen, voorwerpen, systemen, actuele toestanden.

8.14 Kinderen beseffen dat er naast een heden, ook een verleden en een toekomst zijn.

8.15 Kinderen zien in dat er verbanden zijn tussen een historisch verschijnsel en de tijdsomstandigheden.

8.16 Kinderen beseffen dat kennis nemen van het verleden altijd gebeurt vanuit bronnen die vaak onvolledig of beperkt zijn.

Eindtermen Wereldoriëntatie:

3.8 kunnen aan de hand van een voorbeeld illustreren dat een actuele toestand, die voor kinderen herkenbaar is, en die door de geschiedenis beïnvloed werd, vroeger anders was en in de loop der tijden evolueert.

3.9 tonen belangstelling voor het verleden, heden en de toekomst, hier en elders.

Nieuwsoverzicht
odradakapel

Contact

Erfgoed Balen

Vandaag gesloten
adres
Vaartstraat 292490 Balen
tel.
014/74 41 70
e-mail
erfgoed@balen.be