Keiheuvelwandeling verkozen tot 'Wandeling van het jaar'

maandag 27 augustus 2018
Toerisme Provincie Antwerpen heeft de Keiheuvelwandeling uitgeroepen tot 'Wandeling van het jaar'. Ook in 2012 - bij de eerste editie van deze verkiezing - won Balen al eens met de Schepswandeling. Met twee van de mooiste wandelingen profileert Balen zich als dé hotspot voor wandelliefhebbers.

Een wandeljury van Toerisme Provincie Antwerpen nomineerde begin dit jaar vijf wandelingen op basis van onder meer landschap, beleving, randinfrastructuur en bewegwijzering. Naast de Keiheuvelwandeling in Balen kon het grote publiek ook stemmen op 'Nen Nielse Oemweg, langs klei, kunst en natuur' (Niel), 'Stiltewandeling in Landschap De Liereman' (Oud-Turnhout), 'Boeren langs de Grote Gracht' (Retie) en 'Wandelen langs water en kastelen' (Westerlo).

 

Een derde van de stemmen

De voorbije maanden stemden 3.200 wandelaars voor hun favoriet op de shortlist. De Keiheuvelwandeling haalde het uiteindelijk met 1.075 stemmen, goed voor een derde van alle uitgebrachte stemmen. Initiatiefnemer VVV Balen ontvangt 1.000 euro om, samen met de dienst toerisme van de gemeente, verder te investeren in het traject. Organisator Toerisme Provincie Antwerpen zet de winnaar een jaar lang in de kijker.

 

Hangmat in de Sahara

De Keiheuvelwandeling, dat zijn spectaculaire zandvlakten die je even naar de Sahara katapulteren, heerlijk stille plekjes en een hangmat om even uit te blazen, gezonde boslucht en een zee van purperen heidebloempjes. Na nauwelijks enkele stappen in de Keiheuvel opent zich een weids landschap met zandvlakten, vijvertjes en duingraslanden, omzoomd door verleidelijk geurende dennenbomen. De bloeiende struikheide kleurt dieppaars.

Het duinenlandschap mag dan als een woestijn ogen, vergis je niet: het zit vol leven. De Keiheuvel vormt een hotspot voor insecten en vogels, van de boomleeuwerik tot de nachtzwaluw. Aanrader: huur bij vrijetijdscentrum De Kruierie een hangmat en las op een van de meest fotogenieke plekjes een pauze in.

 

Uniek duo met De Most

Na een ommetje langs het Kanaal naar Beverlo gaat het richting De Most. De laaggelegen en drassige vallei contrasteert mooi met de hoge en droge Keiheuvel. Dat de twee totaal verschillende natuurkernen naadloos op elkaar aansluiten, maakt Keiheuvel-De Most (540 ha) heel uitzonderlijk. De natste stroken lokken heel wat planten en dieren: van wateraardbei over moerassprinkhaan tot kleine modderkruiper. Ooit fungeerde De Most als jachtgebied en schuiloord voor het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Vandaag regeert de rust.

  

Praktische info

  • Vertrek en parking: Recreatie- en natuurpark Keiheuvel, 17de Esc. Licht Vliegwezenlaan 14, 2490 Balen
  • De wandeling is 11,6 kilometer lang (korte lus door de Keiheuvel: 5 km).
  • Je volgt de rood-witte bordjes met nummers van wandelnetwerk Kempense Landduinen.
  • Het traject is overwegend onverhard. Trek in natte periodes waterdichte schoenen of laarzen aan.
  • Horeca bij het vertrek en picknickplaatsen tussen KP 8 en 9, tussen KP 98 en 99 en bij KP 4. Hangmatrustpunten bij KP 8-9 en 3 (Keiheuvel) en KP 5 (De Most).
  • Download de gedetailleerde fiche van de Keiheuvelwandeling hieronder.

 

Alle info over wandelen in Balen

Nieuwsoverzicht
Keiheuvelwandeling

Contact

Dienst toerisme en VVV Balen

Open vandaag: 10u - 20u
adres
Bevrijdingsstraat 12490 Balen
tel.
014/74 40 50
e-mail
dekruierie@balen.be