Gemeente Balen Gemeente Balen

Lange rit? Slaap eerst 8 uur

dinsdag 24 juli 2018
Slaperigheid speelt een rol in 1 op de 5 zware verkeersongevallen. Goed uitgerust vertrekken kan heel wat ellende besparen. Slaap daarom minimum 8 uur voor je een lange rit maakt. Om de twee uur even pauzeren om de benen te strekken, is eveneens een must.

Slaperigheid achter het stuur wordt vaak veroorzaakt door een slaaptekort. Zo’n tekort kan ofwel chronisch zijn, als je bijvoorbeeld nachten achter elkaar minder lang of minder goed slaapt, ofwel acuut, bijvoorbeeld als je op één nacht minder dan 6 uur slaapt.

 

Voorkomen beter dan genezen

Vooraf voldoende slapen is de enige oplossing om te voorkomen dat je tijdens het rijden in slaap valt. Minimum 8 uur slapen zou de norm moeten zijn, zeker bij bestuurders die lange ritten maken. Om de twee uur even pauzeren om de benen te strekken is eveneens een must.

 

Toch slaperig? Doen een powernap

Word je toch slaperig, dan parkeer je het best zo snel mogelijk op een veilige plek om een kwartiertje te dutten – een “powernap”. Alle andere oplossingen – een raampje openen, de muziek luider zetten, koffie of energiedrankjes drinken – hebben nauwelijks of geen effect én vergroten het risico dat de slaap achteraf dubbel zo hard toeslaat.

Nieuwsoverzicht