Gemeente Balen Gemeente Balen

Fase ROOD: Strikt verbod op roken, vuur en kampvuren in bos en natuur

zondag 01 juli 2018
De burgemeester heeft op advies van de brandweer op 1 juli een besluit uitgevaardigd dat het roken en vuur maken verbiedt in Balense bos- en natuurgebieden. De toegang tot deze gebieden is ook afgeraden. Door de gouverneur zijn sinds 6 juli ook kampvuren verboden, alsook het afsteken van vuurwerk.

Fase ROOD: Acuut gevaar

Het is erg droog en brandgevaarlijk in natuurgebieden en bossen. De toegang tot de gebieden wordt afgeraden. Wees voorzichtig als je er toch komt en rook zeker niet. Maak geen vuur, ook geen kampvuur of bbq. Laat kinderen ook niet zonder toezicht in het terrein.
Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. Er wordt extra materieel en mankracht ingezet. De brandtorens worden overdag bemand.

Deze maatregelen zijn nodig door de aanhoudende droogte, gecombineerd met hoge temperaturen en het mogelijke brandgevaar.

Hou toezicht op spelende kinderen

Omdat veel brandhaarden ontstaan door spelende kinderen, vragen de veiligheidsdiensten nadrukkelijk om kinderen niet zonder toezicht te laten spelen in deze brandgevoelige gebieden.  

Attent voor vuurhaarden: verwittig dadelijk 112

De burgemeester en de brandweer vragen ook aan alle burgers attent te zijn voor eventuele vuurhaarden. Bezoekers van bossen, heide en natuurgebieden en eigenaren van terreinen die met brandbare gewassen begroeid zijn, willen we nadrukkelijk wijzen op de dreigende gevaren. Let erop dat je geen brandende of smeulende voorwerpen laat vallen, wegwerpt of laat liggen.

Neem, bij vaststelling van een mogelijke vuurhaard, zo snel mogelijk contact op met de brandweer via het algemeen noodnummer 112.

Meer info over de maatregelen op de website van Agentschap Natuur en Bos

Nieuwsoverzicht
Brandgevaar

Contact

Veiligheid

adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 58
e-mail
veiligheid@balen.be