Gemeente Balen Gemeente Balen

Balense student ontwikkelde detectieapparaat voor epilepsie

vrijdag 22 juni 2018
Balenaar Steven Boeckx ontwikkelde voor zijn bachelorproef als student elektronica-ict een draagbaar toestel om epilepsie te detecteren via hersengolven. Reden genoeg voor Thomas More om er een persbericht aan te besteden. Een Balenaar om trots op te zijn!

 Uit het persbericht van Thomas More campus De Nayer (dd.20 juni 2018):

Bachelorproef Steven Boeckx | Epilepsie detectie dankzij meten van hersenactiviteit met draagbare elektronica, in samenwerking met Byteflies

Steven Boeckx (Balen), student Elektronica-ICT op Thomas More Campus De Nayer, legde een schitterende, innovatieve bachelorproef af met grote maatschappelijke meerwaarde: hij ontwikkelde een wearable (draagbare elektronica) die toelaat om epilepsie te detecteren via hersengolven. Hij deed dit in samenwerking met Byteflies, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van medische wearables. 

Epilepsie is een hersenaandoening die bijna 4% van de wereldbevolking treft. Van deze populatie sterft meer dan 1 op 1000 ten gevolge van een epilepsie aanval (SUDEP). Doordat de patiënt vaak niet in staat is om de ernstgraad van een aanval in te schatten of, in extremis, niet weet dat hij een aanval gehad heeft, is deze aandoening zeer moeilijk te diagnosticeren en werkt de behandeling vaak niet optimaal. De meetapparatuur die momenteel in de ziekenhuizen aanwezig is, meet op zeer sporadische tijdstippen de patiënt en zorgt daarom voor onvoldoende data. Wearables, draagbare systemen die de patiënt continu kan dragen, bieden hier een oplossing. Niettemin, de oplossingen die momenteel op de markt beschikbaar zijn - stappentellers en horloges die hartslag registreren - richten zich in eerste instantie op consumenten applicaties en zijn zeer gefocust op draagbaarheid en comfort maar niet op de kwaliteit van de data. Byteflies gaat hier verandering in brengen. In samenwerking met UCB, KULeuven, UZ Leuven en Pilipili, ontwikkelen ze een geoptimaliseerde draagbare oplossing die medische relevante data registreert zonder het comfort van de patiënt te verminderen. Het apparaat wordt achter het oor geplaatst en zal daar de hersengolven van de patiënt meten in combinatie met verschillende andere medische signalen. Hierdoor kan het apparaat aanvallen detecteren en monitoren om zo de patiënt en dokters te voorzien van accurate informatie.

Nieuwsoverzicht