Gemeente Balen Gemeente Balen

Scholennieuws: Getuigenissen van kwartierlezers

dinsdag 12 juni 2018
Elke dag een kwartiertje lezen... Lees de ervaringen van Juf Joke en co.

Juf Joke en co, Klavertje 4 vertellen:

Ik weet dat mijn collega’s nog steeds (wij waren bij de allereerste scholen die startten met kwartiermakers) enthousiast zijn over kwartiermakers omdat ik hen niet achter de veren moet zitten ? om het dagelijks (of 4 keer per week) te doen.
 
En omdat er de voorbije schooljaren verrassend veel collega’s van de kleuterschool en de lagere school spontaan bijscholingen rond lezen/ boeken gevolgd hebben.
We kochten de voorbije schooljaren een heleboel boeken extra aan, gebruiken de bib-boeken of laten leerlingen boeken meebrengen van thuis.
 
Leesprojecten worden met open armen door de collega’s ontvangen dankzij kwartiermakers. Vroeger werd er gezegd: waar moeten we de tijd halen voor een gedichtenproject, een voorleesproject… nu zijn er die 15 minuten per dag die ook daarvoor gebruikt worden. Meer motivatie bij de leerkracht en dus automatisch, meer motivatie bij de leerlingen.

Ook de materialen van de rode draad die we van jullie ontvingen worden binnen kwartiermakers gebruikt. Hier heb ik een persoonlijke anekdote van mijn zoon die in het zesde leerjaar zit. Hij heeft altijd graag strips gelezen en boeken à la de waanzinnige boomhut en Julius Zebra. Een boek zonder prenten, daar begon hij niet aan. Tijdens kwartiermakers werkten ze in zijn klas met het rode draadproject waarbij de leerlingen eerst een boek lezen en dan de film van het boek zien. Hij koos voor Harry Potter ‘ De steen der wijzen’. 5 weken later had hij alle boeken van Harry Potter en het boek van Fantastic Beasts gelezen!
 
Zelf sta ik in het eerste leerjaar. In beide klassen hebben we de eerste helft van het schooljaar elke dag (behalve woensdag) een kwartier voorgelezen. Uit prentenboeken, voorleesboeken, infoboeken, kamishibai…

Nu staan de leerlingen al een pak verder met lezen en nu wisselen we af. De ene keer lezen de leerlingen een boekje naar eigen keuze, de andere keer lezen we voor. Ook nu zit er van alles in ons aanbod: zoekboeken, infoboeken, strips, moppenboeken, gedichtenboeken, leesboeken, prentenboeken, de boeken waaruit de juf voorlas,…

In onze leesmethode ‘Mol en Beer’, staan regelmatig fragmenten uit leesboekjes. We hebben ons deze boekjes zoveel mogelijk aangeschaft.

Het is heel leuk om tijdens kwartiermakers een stukje voorafgaand aan de leesles of volgend op de leesles voor te lezen.
 
Wij merken alvast dat bij onze eerste lezertjes het leesplezier de voorbije jaren een stuk gestegen is.

Ook nu onze ondersteuning door kwartiermakers afgelopen is (we hadden begin dit schooljaar onze laatste opvolgdag) zie ik het niet gebeuren dat kwartiermakers binnen onze school stilvalt.
Ondertussen zijn alle collega’s wel doordrongen van het belang van leesplezier bij de leerlingen.
Nieuwsoverzicht
lezen

Contact

de Bib van Balen

Open vandaag: 14u - 20u
adres
Bevrijdingsstraat 12490 Balen
tel.
014/74 40 50
e-mail
bib@balen.be

Zoek in de bibcatalogus